Zaradi ciklona na Madagaskarju najmanj 55 tisoč oseb brez strehe nad glavo

Svet 07. Feb 202209:52 > 16:15 0 komentarjev
Madagaskar
Christophe Van Der Perre/REUTERS

Madagaskar je v soboto ponoči prizadel uničujoč ciklon z imenom Batsirai. Najmanj 55 tisoč oseb je ostalo brez strehe nad glavo, umrlo je najmanj 20 ljudi, nekatera mesta pa so popolnoma uničena.

Ciklon Batsirai, ki je v soboto ponoči prizadel Madagaskar, je zahteval najmanj dvajset smrtnih žrtev. Najmanj 55 tisoč oseb je ostalo brez strehe nad glavo, je v nedeljo sporočila madagaskarska agencija za obvladovanje naravnih nesreč.

Preden je sam ciklon dosegel kopno v Mananjaryju na vzhodu Madagaskarje, sta del države zajela močno deževje in veter. Ciklon je ruval drevesa, uničeval stavbe in prisilil prebivalce, da so obtežili šibke strehe iz valovitega železa.

Batsirai je pozno v soboto dosegel kopno kot intenzivni tropski ciklon z vetrom s hitrostjo do 165 kilometrov na uro, je povedala Faly Aritiana Fabien iz madagaskarske agencije za obvladovanje naravnih nesreč.

Prebivalci obupani

Prebivalci Mananjarya so povsem obupani zaradi posledic opustošenja. “Mananjary je popolnoma uničen”, je dejal prebivalec Faby. Drug moški Fana je medtem ocenil, da je uničeno skoraj 95 odstotkov mesta.

Neurje je prizadelo tudi notranjost države. Tako je v mestu Antsirabe, 365 km severozahodno od Mananjaryja, neurje izruvalo velika drevesa v mestnem javnem parku.

Madagaskar Madagaskar
Alkis Konstantinidis/REUTERS
Madagaskar Madagaskar
Alkis Konstantinidis/REUTERS
Madagaskar Madagaskar
Alkis Konstantinidis/REUTERS
Madagaskar Madagaskar
Christophe Van Der Perre/REUTERS

Že konec januarja huda tropska nevihta

Madagaskar si še vedno ni opomogel od smrtonosne tropske nevihte Ana, ki je prizadela Madagaskar konec januarja in je zahtevala približno 60 smrtnih žrtev. Poleg Madagaskarja je prizadela še Mozambik, Malavi, Zimbabve in Zambijo.

Medtem je približno 10.000 prebivalcev otoka Reunion, ki leži vzhodno od Madagaskarja, tudi tri dni po pustošenju ciklona še vedno brez elektrike.

Nekdanja francoska kolonija ob jugovzhodni obali Afrike je sredi šestmesečne deževne sezone, ki pogosto terja žrtve in obsežno škodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!