Zaradi ciklona v Indiji evakuiranih več kot milijon ljudi

Svet 26. Maj 202117:50 > 18:54 0 komentarjev

Ob obalo vzhodne Indije je danes udaril močan ciklon, drugi v dveh tednih. Pred prihodom ujme so oblasti v zveznih državah Zahodna Bengalija in Odisha evakuirale več kot 1,5 milijona ljudi.

Cikloni so pogost pojav v severnem Indijskem oceanu, znanstveniki pa opozarjajo, da ob segrevanju morja postajajo vse pogostejši in močnejši.

Na zahodu Indije je minuli teden ciklon Tauktae, najmočnejši na tem območju v zadnjih desetletjih, zahteval najmanj 155 življenj.

Pred prihodom ciklona, imenovanega Yaas, ki ga spremljajo vetrovi s hitrostjo do 155 kilometrov na uro in obilne padavine, so oblasti v zveznih državah Zahodna Bengalija in Odisha evakuirale več kot 1,5 milijona ljudi. Umrle so tri osebe.

Prva ministrica Zahodne Bengalije Mamata Banerjee je sporočila, da so obmorski kraj Digha zalili valovi, visoki kot dvonadstropni avtobus. Poškodovanih je skoraj 20.000 hiš, poplavljenih je več kot deset rečnih otokov, nasipi so popustili, je še povedala.

Na reševalno akcijo je pripravljenih skoraj 5000 pripadnikov civilne zaščite. Oblasti se bojijo, da bo ciklon še dodatno otežil prizadevanja za zajezitev širjenja novega koronavirusa, piše tiskovna agencija AFP.

Ciklon Yaas v Indiji
Rupak De Chowdhuri/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!