Tanja Fajon o eksploziji, ki je odjeknila med njeno izjavo: Grozljiva situacija

Svet 11. Maj 202407:46 > 22:11 26 komentarjev

Zunanja ministrica Tanja Fajon se danes v okviru petdnevne bližnjevzhodne turneje podaja na egiptovski Sinaj. Turnejo je začela z obiskom mejnega prehoda Rafa v Egiptu, kjer je pozvala k ponovnemu odprtju prehoda na meji z Gazo, potem ko ga je zavzela izraelska vojska. V širši regiji bo do srede, v tem času pa se bo srečala z najvišjimi predstavniki Egipta, Katarja, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije. Med njenim obiskom pri Rafi je v ozadju odjeknila tudi eksplozija. Za N1 je spregovorila o občutkih po tem dogodku.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob začetku petdnevne bližnjevzhodne turneje obiskala mejni prehod Rafa v Egiptu. Razmere je označila za grozljive in izpostavila potrebo po okrepitvi dostave humanitarne pomoči v palestinsko enklavo.

“Razmere so grozljive ob dejstvu, da je mejni prehod že štiri dni zaradi izraelske vojaške operacije zaprt. Tovornjaki praktično stojijo, ljudje ne morejo prečkati mejnega prehoda, humanitarne razmere pa se slabšajo,” je dejala Fajon.

Izpostavila je nujnost odprtja mejnega prehoda Rafa, da humanitarna pomoč doseže civiliste. Ponovno je izraelske oblasti tudi pozvala, naj zaustavijo vojaško operacijo v Rafi. Hkrati je opozorila, da se prebivalci Gaze soočajo z lakoto, in ostro obsodila nasilno preseljevanje Palestincev. “Gre namreč za kršitve humanitarnega prava,” je poudarila.

“Nujno je, da Izrael omogoči odprtje humanitarnih poti in zagotovitev dostopa konvojev s hrano, zdravili in ostalih nujnih življenjskih potrebščin do ljudi v Gazi. Hkrati pozivamo vse, da zaščitijo civiliste, Izrael pa, naj ne nadaljuje z operacijo v Rafi,” je poudarila.

Kljub mednarodni solidarnosti je zaradi izraelskih omejitev Rafo v zadnjih sedmih mesecih ofenzive prečkala nezadostna količina pomoči, po zasedbi mejnega prehoda pa je že nekaj dni zaprt. Humanitarne razmere v enklavi se medtem zaradi splošnega pomanjkanja in izraelskega obstreljevanja nenehno slabšajo.

V času obiska v bližini odjeknila eksplozija: “Gre za stalen pojav”

Spomnila je še, da je Slovenija začela postopke za priznanje Palestine z “željo, da dosežemo trajno premirje in da se palestinske oblasti toliko opolnomočijo, da bodo lahko same nadzirale dogajanje v Gazi”.

V času obiska ministrice je na palestinski strani mejnega prehoda odjeknila eksplozija. Predstavniki humanitarnih organizacij so ob tem poudarili, da gre za stalen pojav in prav tako pozvali k prekinitvi ognja.

Fajon je v pogovoru za N1 povedala, da so z delegacijo odšli v bližino mejnega prehoda Rafa, kjer jih je presenetila eksplozija. Dodala je, da so na egiptovski strani tovrstnih eksplozij že navajeni, saj jih lahko slišijo vsak dan, več aktivnosti izraelskih sil je mogoče zaznati ponoči.

“V resnici je zelo grozljiva situacija. Imeli smo zagotovljeno varovanje, z nami so bili oboroženi egiptovski varnostniki. Glede na to, da jih je bilo okoli nas veliko in da nihče od njih ni kaj posebej reagiral, je očitno, da so takšnih situacij že navajeni. Nas pa je nekoliko presenetilo,” je za N1 svoje občutke strnila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ob tem je dodala, da se je za mejnim prehodom po eksploziji začel valiti črn dim, kasneje pa so ji povedali, da je eksplozija odjeknila okoli dva kilometra vstran na območju, kjer se izmenjujejo vozila s humanitarno pomočjo in reševalna vozila.

V kraju Al Ariš je Fajon obiskala tudi tamkajšnjo splošno bolnišnico in se sestala z nekaterimi palestinskimi pacienti, ki sicer predstavljajo približno polovico tamkajšnjih bolnikov.

Fajon na Bližnjem vzhodu že prejšnji teden

Fajon je Bližnji vzhod nazadnje obiskala minulo nedeljo, ko se je srečala s palestinskim državnim vrhom ter z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem.

Ministrica je takrat izraelskemu kolegu dejala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje, ob tem pa Izrael pozvala, naj opusti načrtovano ofenzivo na Rafo. V vmesnem času je slovenska vlada sprožila postopke za priznanje Palestine, izraelska vojska pa vdrla v Rafo, kjer je zasedla mejni prehod z Egiptom in tako prevzela nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze.

Na tokratni turneji ministrice je torej pričakovati tudi prvi vtis, ali in kakšne posledice bi lahko imela odločitev Slovenije na mednarodnem političnem parketu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje