Zaradi izdaje tajnih podatkov obsojena dva finska novinarja

Svet 27. Jan 202318:26 0 komentarjev
Tuomo Pietilainen
PROFIMEDIA

Dva finska novinarja, Tuomo Pietilainen in Laura Halminen, sta bila obsojena zaradi izdaje tajnih podatkov o obveščevalni enoti finske vojske. Pietilainen mora plačati tudi denarno kazen.

Tožilstvo je sicer zahtevalo šestmesečno do enoletno zaporno kazen za oba novinarja ter nadrejenega urednika pri časniku Helsingin Sanomat. Obtožbe zoper urednika je sodišče kasneje zavrglo.

Sojenje se je nanašalo na članek, ki ga je časnik objavil leta 2017 in ki je razkril približno deset let stare podatke o lokaciji in delovanju obveščevalne enote finske vojske. Ravno v času objave članka je finski parlament razpravljal o podelitvi širših pristojnosti omenjeni enoti, vključno z nadzorom zasebne spletne komunikacije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na sodbo so se že odzvali v časniku, kjer so ocenili, da so kljub mili kazni “škodo novinarski svobodi že prizadejali”.

V organizaciji Novinarji brez meja (RSF) pa so sodbo označili za nevaren precedens in se vprašali, kakšno sporočilo je to za države, v katerih svoboda medijev ni zaščitena do enake mere kot na Finskem.

Sodišče je časopisu prav tako odredilo, da mora članek umakniti s svoje spletne strani.

Po mnenju sodišča naj ne bi bilo tehtnega razloga za novinarsko preiskavo, saj novinarja nista našla nepravilnosti. Po ocenah sodišča avtorja z razkritjem nista ogrozila nacionalne varnosti države, kljub temu pa so bili razkriti podatki občutljivi.

Finska je sicer že več let na vrhu indeksa svobode medijev World Press Freedom Index, prav zaradi začetka sojenja novinarjema Helsingin Sanomata pa je lansko leto nazadovala iz drugega na peto mesto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!