Zaradi kaosa na Heathrowu uvajajo največje dnevno število potnikov

Svet 12. Jul 202215:48 0 komentarjev

Londonsko letališče Heathrow je za čez poletje uvedlo največje dovoljeno dnevno število potnikov, potem ko se letalski sektor zaradi povečanega povpraševanja po potovanjih sooča s težavami pri obravnavi potnikov. Kot je sporočilo letališče, bo med 12. julijem in 11. septembrom iz zahodnega Londona lahko dnevno odletelo največ 100.000 potnikov.

Letalske družbe sicer nameravajo v tem času v povprečju dnevno prepeljati okoli 104.000 potnikov. Letališče je zato družbam naročilo, naj prenehajo prodajati vozovnice za poletne lete, da bi omejili vpliv na potnike. Ukrep bo tako privedel do še več odpovedi letov. V zadnjih mesecih je bilo sicer odpovedanih že več tisoč letov. Prizadeti potniki pa ne bodo imeli pravice do kompenzacije s strani letalskih družb, saj odpovedi letov niso bile krivda teh podjetij.

Prav tako se bodo najverjetneje zaradi manjšega števila sedežev podražile cene letalskih vozovnic. “V zadnjih nekaj tednih, ko je dnevno število potnikov večkrat preseglo 100.000, smo bili večkrat priča trenutkom, ko storitve niso bile na sprejemljivi ravni,” je ob tem dejal glavni izvršni direktor Heathrowa John Holland-Kaye.

Letališče Heathrow Letališče Heathrow
PROFIMEDIA
Letališče Heathrow Letališče Heathrow
PROFIMEDIA
Letališče Heathrow Letališče Heathrow
Henry Nicholls/REUTERS
Letališče Heathrow Letališče Heathrow
Henry Nicholls/REUTERS
Letališče Heathrow Letališče Heathrow
Henry Nicholls/REUTERS

Težave vključujejo dolge čakalne vrste, težave pri potovanju potnikov z omejeno mobilnostjo, izgubljeno oz. prepozno dostavljeno prtljago in odpovedi v zadnjem trenutku, je navedel Holland-Kaye. Konec tedna je na tretjem terminalu letališča na primer odpovedal sistem za razvrščanje prtljage, zaradi česar je več sto kosov prtljage ostalo na tleh, v ponedeljek pa je letališče na hitro odredilo odpoved 61 poletov, s čimer je bilo prizadetih okoli 10.000 potnikov, saj so ocenili, da ne bodo mogli oskrbeti vseh potnikov. Holland-Kaye je pojasnil, da to kaosa prihaja zaradi majhnega števila točnih letov, saj se z zamudami soočajo tudi druga letališča, prav tako pa število potnikov presega zmožnosti števila osebja.

Na letališču so zagotovili, da krepijo številčnost osebja in da bodo imeli letos poleti enako število varnostnih uslužbencev kot pred pandemijo covida-19. A po Evropi ostajajo v veljavi različne omejitve, premalo je tudi letališkega osebja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!