Zaradi kibernetskega napada zaprli 800 švedskih trgovin

Svet 03. Jul 202122:08 0 komentarjev
kibernetski napad
PROFIMEDIA

Zaradi kibernetskega napada je začasno vrata zaprlo 800 poslovalnic švedske trgovine. Veriga Coop Sweden je sporočila, da je po napadu moteno delovanje blagajn.

Ena največjih trgovskih verig na Švedskem je danes sporočila, da začasno zapira okoli 800 trgovin po državi, saj je zaradi kibernetskega napada moteno delovanje blagajn. “Eden od naših podizvajalcev je bil tarča spletnega napada, zato naše blagajne ne morejo več delovati,” je sporočila veriga Coop Sweden.

“Žal nam je zaradi situacije in naredili bomo vse, da bomo lahko trgovine kmalu spet odprli,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisali v družbi, ki obvladuje okoli 20-odstotni delež trga. Ob tem v Coop Sweden niso izdali, kateri podizvajalec je bil tarča napada in za kakšno vrsto napada je šlo.

Ameriško tehnološko podjetje Kaseya je v petek pozvalo svoje stranke, naj izklopijo strežnike na platformi VSA, saj jih je bilo nekaj deset tarča napada hekerjev.

Po poročanju švedske tiskovne agencije tehnologijo podjetja Kaseya uporabljajo številna švedska podjetja. Motene naj bi bile tudi železniške in lekarniške storitve.

Obrambni minister Peter Hultqvist je ocenil, da je šlo za zelo nevaren napad, ki je pokazal, da morajo podjetja in državne agencije izboljšati svojo pripravljenost. Dodal je, da bi lahko v drugačni geopolitični situaciji tak napad ustavil družbo in ustvaril kaos.

Podobni napadi so se v zadnjem času dogajali po vsem svetu, predvsem pa v ZDA. Po navadi napadalci zablokirajo dostop do podatkov v sistemih, podjetja pa morajo plačati za ponovni dostop do njih.

V zadnjih tednih so bili tarča kibernetskih napadov tudi naftne družbe, zdravstvene službe in velika podjetja. O kibernetski varnosti sta na junijskem srečanju govorila tudi predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!