Zaradi nesoglasij v hrvaški politiki je Milanović sam organiziral sprejem

Svet 04. Avg 202222:20 0 komentarjev
Zoran Milanović
N1

Proslava ob 27. obletnici vojaške operacije Nevihta v Kninu bo tudi letos potekala v senci nesoglasij v hrvaški politiki. Predsednik Zoran Milanović pa je prvič od osamosvojitve države sam organiziral sprejem za vojaške poveljnike.

Petkova proslava ob dnevu zmage v Kninu bo ponovno potekala v senci zaostrenih odnosov med predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem. Danes, prvič od osamosvojitve, pa je hrvaški predsednik Milanović, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, na kninski trdnjavi organiziral sprejem za vojaške poveljnike ob dnevu zmage in obletnici Nevihte. Na njem je pripadnikom vojske izročil odlikovanja in podelil več napredovanj.

Milanović je na sprejemu dejal, da je bila Hrvaška od prvega dne v zelo težkem položaju. “Ne govorim tega zaradi prisotnih, ker oni to zelo dobro vedo. Nekaterih, ki so pri tem sodelovali, danes več ni tukaj. Hrvaški od leta 1991 do danes ni bilo nič podarjeno. Vse je bilo plačano po dvojni ceni,” je v govoru poudaril hrvaški predsednik. Ob tem je dodal, da Hrvaška po 30 letih počasi sprejema nedavno preteklost: “Osvoboditev Knina in hrvaška zmaga … to so eni največjih dogodkov v hrvaški zgodovini.”

proslava na Hrvaškem
N1

Letos so zaradi zaostrenih odnosov na sprejemu pri predsedniku države manjkali nekateri hrvaški ministri, med drugim notranji minister Davor Božinović, minister za veterane Tomo Medved in obrambni minister Mario Banožić. Slednji je za hrvaško televizijo HRT sicer pojasnil, da se sprejema ni udeležil zaradi že prej dogovorjenih obveznosti.

Bivši obrambni minister Pavao Miljavac pa je bil do neudeležbe ministrov kritičen. Za N1 Hrvaška je dejal, da si Nevihta, ki je ustvarila hrvaško državo, ne zasluži takšnega bojkota.

Proslavo in sprejem so doslej organizirala pristojna ministrstva v sodelovanju z uradom predsednika. Lani pa se je zgodil škandal, saj več upokojenih generalov ni pravočasno prejelo vabil. Prazni so bili številni sedeži, zato so mnogi mislili, da generali predsednikov sprejem bojkotirajo. Banožić je v sredo zvečer zanikal, da je šlo za bojkot in dodal, da so sprejem do pred dvema letoma organizirala ministrstva, nato pa so ugodili predsedniku države, da sodeluje pri pripravi. Dotlej je bil hrvaški predsednik zgolj gost na sprejemu.

5. avgust je na Hrvaškem eden največjih državnih praznikov, s katerim Hrvati slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo Nevihta leta 1995. Takrat so med 4. in 7. avgustom osvobodili veliko večino državnega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski uporniki in nasprotniki hrvaške državnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!