Zaradi “pokola v gozdu Shakahola” kenijski vodja kulta obtožen 191 umorov

Svet 06. Feb 202415:41 0 komentarjev
Paul Nthenge Mackenzie
Foto: PROFIMEDIA

Samooklicani pridigar in duhovnik Paul Nthenge Mackenzie je bil na sodišču v Keniji obtožen 191 umorov, po lanskem "pokolu v gozdu Shakahola". Oblasti so namreč lani odkrile 400 trupel njegovih privržencev, ki so se izstradali do smrti, saj jih je prepričal, da bodo tako "spoznali Jezusa".

Vodja kenijskega krščanskega kulta Paul Nthenge Mackenzie je bil na sodišču v Keniji skupaj z več drugimi osumljenci obtožen 191 umorov, potem ko so oblasti lani odkrile trupla več kot 400 privržencev njegovega kulta. S tem je sodišče razširilo obtožnico proti pridigarju, ki je bil že pred tem obtožen več kaznivih dejanj, med njimi terorizma.

Samooklicani pridigar in duhovnik je bil januarja že obtožen terorizma, povzročitve smrti iz malomarnosti, mučenja in krutega ravnanja z otroki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mackenzie in 29 drugih osumljencev so se sicer izrekli za nedolžne.

Obtožbe proti Mackenzieju so kenijske oblasti vložile po tem, ko so lani aprila v gozdu blizu mesta Malindi ob Indijskem oceanu odkrili številna trupla privržencev njegovega kulta. Ti naj bi se večinoma izstradali do smrti, saj naj bi jih pridigar prepričal, da bodo tako “spoznali Jezusa”. Nekatere pa so tudi pretepli ali zadavili.

“Organizirana kriminalna skupina, zaradi katere je umrlo več sto ljudi”

V danes predstavljenih sodnih dokumentih je bila organizacija Good News International Ministries, ki jo je ustanovil Mackenzie, opisana kot organizirana kriminalna skupina, ki se je ukvarjala s kriminalnimi dejavnostmi, zaradi katerih je umrlo več sto privržencev kulta, poroča AFP.

Ob tem se porajajo vprašanja, kako se je Mackenzieju kljub zgodovini ekstremizma in prejšnjim sodnim postopkom uspelo izogniti organom pregona.

Samooklicani duhovnik je bil namreč zaradi skrajnih pridig in spodbujanja radikalizacije obtožen že leta 2017. Kasneje so ga oprostili obtožb zaradi radikalizacije.

Zaradi grozljivega primera, ki so ga v Keniji poimenovali “pokol v gozdu Shakahola”, je kenijska vlada opozorila na potrebo po strožjem nadzoru nad obrobnimi verskimi skupnostmi.

Kenija, ki je večinoma krščanska država, ima težave z nadzorovanjem skrajnih verskih skupnosti in kultov, ki se ukvarjajo tudi s kriminalom.

Po vladnih podatkih je v vzhodnoafriški državi s 53 milijoni prebivalcev registriranih več kot 4.000 verskih denominacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!