Zaradi stavke letaliških delavcev na Portugalskem številne odpovedi letov

Svet 26. Avg 202215:49 0 komentarjev
letališče, stavka, portugalska
Profimedia

Na Portugalskem je bilo ob današnjem začetku tridnevne stavke okoli 90 odstotkov zaposlenih pri letališkem podjetju Portway doslej odpovedanih okoli 90 letov. Stavkajoči med drugim zahtevajo izboljšanje delovnih pogojev in zvišanje plač.

Kot je po poročanju tiskovne agencije Reuters pojasnil tiskovni predstavnik sindikata delavcev v civilnem letalstvu SINTAC Pedro Figueiredo, je 60 odpovedanih letov vezanih samo na letališče v Lizboni. Okoli 30 letov je bilo odpovedanih na letališču Porto.

Medtem na letališču Faro, osrednjem v regiji Algarve, ki je močno odvisna od turizma, še ni bilo odpovedi, prav tako ne v Funchalu na otoku Madeira, kjer je je prišlo le do približno enourne zamude letov, je stanje popisal Figueiredo.

Do stavke je prišlo na enega najbolj letalsko zasedenih koncev tedna v letu. Mnogi turisti se namreč vračajo s poletnih počitnic, nekateri pa še odhajajo na oddih, ker želijo izkoristiti zadnje dni avgusta.

Portway je v lasti francoske skupine Vinci Group, v podjetju pa stavko označujejo kot neodgovorno, saj da v času velikega povpraševanja ogroža okrevanje letalske dejavnosti, turizem in nacionalno gospodarstvo.

Portugalski turistični sektor je pred pandemijo covida-19 proizvedel skoraj 15 odstotkov portugalskega bruto domačega proizvoda.

Letališko osebje to poletje stavka po vsej Evropi. Zahteve so podobne: višje plače za ublažitev posledic visoke inflacije. Zaposleni so opogumljeni na račun povratka potnikov in velikega pomanjkanja kadra v letalski panogi po izbruhu novega koronavirusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!