Zaradi vročih poletij se na Floridi valijo le samičke želv

N1 video 09. Avg 202217:33 > 10. Avg 2022 09:24 0 komentarjev

Morske želve se na Floridi spopadajo z neravnovesjem med spoloma, stanje pa še poslabšujejo podnebne spremembe. Zaradi nedavnih vročinskih valov se je pesek na nekaterih obalah segrel toliko, da so se zvalile skoraj samo samičke morskih želv, poroča Reuters.

“Zastrašujoče je, da so bila zadnja štiri poletja na Floridi najbolj vroča poletja v zgodovini,” je dejala Bette Zirkelbach, vodja klinike za želve v Marathonu, ki deluje že od leta 1986. Klinika deluje v mestu na arhipelagu koralnih zalivov, ob južni obali Floride, Florida Keys.

V zadnjih štirih letih znanstveniki, ki se ukvarjajo z mladiči in jajci morskih želv, niso našli samčkov, ampak zgolj samičke, je dodala. Namreč spol mladičkov določi temperatura peska na plaži, v katerem želva ustvari gnezdo. Pri želvah (in tudi aligatorjih) tako spol ne nastane ob oploditvi, ampak je odvisen od temperature razvijajočih se jajčec, je pojasnila ameriška nacionalna uprava. Če se jajca inkubirajo pri temperaturi, nižji od 27,7 stopinje Celzija, se bodo zvalili samčki. Če pa temperatura presega 31 stopinj, bodo mladički ženskega spola.

Podobno statistiko, kot jo opažajo na Floridi, je pokazala tudi avstralska študija: “99 odstotkov novih mladičkov morskih želv je samičk.”

“Z leti bo populacija morskih želv močno upadla, saj preprosto ni dovolj genetske raznolikosti,” je povedala skrbnica morskih želv v nedavno odprti kliniki za želve v živalskem vrtu v Miamiju Melissa Rosales Rodriguez. “Ni potrebnega razmerja med samci in samicami,” je dodala.

želva želva
Maria Alejandra Cardona/REUTERS
želva želva
Maria Alejandra Cardona/REUTERS
želva želva
Maria Alejandra Cardona/REUTERS

Dve želvi v bolnišnicah obravnavajo zaradi tumorja, znanega kot fibropapilomatoza. Tumorji so nalezljivi, če se želva ne zdravi, pa lahko pogine. Ker je vpliv podnebja na prihodnost želv tako velik, bolezen pa je med njimi močno razširjena, Zirkelbach meni, da je treba rešiti vsako želvo, ki jo lahko. Da bi to dosegli, pa bi bilo treba odpreti več rehabilitacijskih centrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!