ZDA bodo Ukrajini poslale še 18 sodobnih raketnih sistemov

Svet 29. Sep 202208:03 1 komentar
himars
Raketni sistem HIMARS (PROFIMEDIA)

ZDA bodo v sklopu več kot milijarde evrov vrednega paketa pomoči Ukrajini zagotovile še 18 raketnih sistemov himars. Raketni sistemi, ki so jih ZDA že v preteklih mesecih poslale Ukrajini, so bili uporabljeni v uspešni protiofenzivi, ki jo je ukrajinska vojska izvedla na severu oziroma vzhodu Ukrajine.

Pentagon je v sredo sporočil, da bodo ZDA Ukrajini poslale še 18 sodobnih raketnih sistemov himars, s pomočjo katerih ukrajinske enote izvajajo uspešno ofenzivo za povrnitev ozemlja, ki ga je pred tem zasedla ruska vojska. Raketni sistemi so del novega, okoli 1,1 milijarde evrov vrednega paketa vojaške pomoči.

Gre za raketne sisteme, ki so izjemno natančni in s katerimi Ukrajinci napadajo posebej pomembne ruske tarče, kot so poveljniška mesta ali skladišča streliva. ZDA so doslej v Ukrajino poslale 16 tovrstnih raketnih sistemov.

Poleg sistemov himars ZDA Ukrajincem pošiljajo tudi 150 oklepnih vozil, 150 taktičnih vozil za prevažanje oborožitve, tovornjake in posebne sisteme za obrambo pred ruskimi brezpilotnimi letali, ki jih Moskva dobiva od Irana.

Z novim paketom se je vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka ruske ofenzive konec februarja letos povišala na 16,2 milijarde dolarjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je ob tem zagotovila, da bodo ZDA Ukrajini zagotavljale pomoč, dokler bo to potrebno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje