ZDA: dijakinje ne morejo kaznovati zaradi objave na Snapchatu

Svet 23. Jun 202120:14 0 komentarjev
Snapchat
PROFIMEDIA

Ameriško vrhovno sodišče je z osmimi glasovi proti enemu odločilo, da srednja šola v Pensilvaniji ni ravnala prav, ko je tedaj 14-letno Brandi Levy leta 2017 do konca leta izključilo iz navijaške ekipe, ker je na aplikaciji Snapchat preklinjala, ker je niso vključili v šolsko ekipo navijačic.

Primer je v ZDA vzbudil veliko pozornosti zaradi vprašanja svobode izražanja 50 milijonov ameriških otrok v javnih šolah in zaradi skrbi glede spletnega nadlegovanja med mladimi tudi izven pouka.

Nezadovoljstvo izrazila na Snapchatu

14-letna Brandi Levy ni bila izbrana v prvo ekipo navijačic in je nezadovoljstvo izrazila z nekaj krepkimi izrazi na Snapchatu in fotografijo iztegnjenega sredinca. Šola jo je potem izključila iz ekipe do konca leta, njena starša pa sta vložila tožbo. Kazen se jima ni zdela ustrezna, saj je hči storila to, kar je, izven pouka oziroma šole.

Liberalni sodnik Stephen Breyer je v mnenju večine zapisal, da je šola kršila ustavno zaščiteno svobodo izražanja, obenem pa so v sodbi zapisali, da to ne pomeni, da šole v nobenem primeru ne smejo usmerjati obnašanja šolarjev izven pouka ali šole.

Levyjeva je zmagala na sodišču prve stopnje in tudi na prizivnem, sedaj pa še na vrhovnem. Šola se je pritožila zaradi široke razlage prizivnega sodišča, da šole nimajo nobene pravice usmerjati ali kaznovati obnašanja šolarjev izven šole. Vrhovno sodišče je bilo zvesto precedensu iz časov vietnamske vojne, ko je šola v Iowi izključila šolarje zaradi udeležbe na protestu proti vojni.

Konservativni sodnik Clarence Thomas pa je v nasprotnem mnenju zapisal, da je šola ravnala pravilno, ker imajo šolarji, ki so zelo aktivni v programih šol, posebno odgovornost, saj lahko s svojim obnašanjem škodijo tem programom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!