ZDA in Južna Koreja prvič od grožnje Severne Koreje posodobile obrambni načrt

Svet 13. Nov 202321:30 0 komentarjev
Lloyd Austin in Shin Won-sik
Lloyd Austin in Shin Won-sik (Foto: JUNG YEON-JE/REUTERS)

ZDA in Južna Koreja sta podpisali posodobljeno skupno obrambno strategijo. To je prva taka posodobitev skupnih obrambnih načrtov pred grožnjo Severne Koreje v desetih letih

Obrambna ministra ZDA in Južne Koreje Lloyd Austin in Shin Won-sik sta danes v Seulu podpisala posodobljeno prilagojeno obrambno strategijo (TDS), kar je prva taka posodobitev skupnih obrambnih načrtov pred grožnjo Severne Koreje v desetih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupna izjava obrambnih ministrov ZDA in Južne Koreje pravi, da nova strategija odraža smernice za uporabo vseh vojaških zmogljivosti v primeru napada Severne Koreje z jedrskim orožjem ali drugim orožjem za množično uničevanje.

Shin je dejal, da je bila posodobitev potrebna, ker je Severna Koreja od leta 2013 napredovala pri svojih jedrskih in raketnih zmogljivosti, Južna Koreja pa da je vse bolj vpletena v ameriške načrte odvračanja.

Kot še navaja dpa, pa je zunanje ministrstvo Severne Koreje danes v imenu državnega inštituta za razorožitev in mir ponovno zahtevalo razpustitev poveljstva ZN v Južni Koreji (UNC), ki je bilo ustanovljeno po invaziji Severne Koreje na južno sosedo leta 1950. UNC danes skrbi za nadzor premirja med severom in jugom iz leta 1953, saj vojna formalno ni končana.

Pjongjang trdi, da je UNC nezakonita vojna organizacija, ki bi jo morali razpustiti že pred desetletji. UNC ima 17 držav članic, ki jih vodijo ZDA. Američani imajo v Južni Koreji za nadzor premirja 18.500 vojakov in Severna Koreja zahteva, naj te zapustijo polotok.

Pred današnjim sestankom obrambnih ministrov držav članic UNC so sporočili, da bodo poudarili pripravljenost na ustrezno ukrepanje v primeru izrednih razmer na Korejskem polotoku, Pjongjang pa to navaja kot dokaz agresivne narave UNC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!