“Napad na Sirijo in Irak je pustolovska akcija, še ena strateška napaka ZDA”

Svet 03. Feb 202408:29 > 18:17 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška vojska je v petek zvečer izvedla napade na skupaj 85 tarč v Iraku in Siriji, pri tem bilo uporabljenih več kot 125 natančnih izstrelkov, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Kot je dodal, so bili napadi uspešni. Oblasti v Damasku pa so ob tem opozorile, da se ameriška okupacija sirskega ozemlja ne more nadaljevati. Kot je danes sporočila sirska vojska, je bilo v napadih ameriških sil ubitih več civilistov in vojakov. Napade je obsodila tudi Rusija in pozvala k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN.

“Pentagon je v zgodnji fazi ocenjevanja bojne škode, vendar verjamemo, da so bili napadi uspešni,” je dejal Kirby, poroča televizija ABC. Pojasnil je, da so napadi trajali približno 30 minut, zadete pa so bile tri lokacije v Iraku in štiri v Siriji. Predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da so tarče izbrali tako, da se izognejo civilnim žrtvam, napadli pa so objekte, ki so povezani z napadi na ameriške cilje na Bližnjem vzhodu. Dodal je, da so iraško vlado pred napadi o tem obvestili.

“Prvi indikatorji kažejo, da smo zadeli natančno to, kar smo hoteli zadeti, prišlo pa je do več sekundarnih eksplozij, povezanih s strelivom, ki je bilo na lokacijah,” je povedal direktor štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Douglas Sims, poroča ABC.

Američani podatkov o morebitnih žrtvah še nimajo, vendar pa tiskovna agencija AFP navaja poročilo Sirskega observatorija za človekove pravice, ki navaja, da je v napadih v Siriji umrlo najmanj 18 proiranskih borcev. Po poročanju agencije Reuters je umrlo skoraj 40 ljudi. Ameriška letala so raketirala položaje iranske revolucionarne garde in proiranskim milic v Siriji in Iraku. Kirby je dejal, da so zadeli poveljniške in nadzorne centre, obveščevalne centre ter skladišča raket in brezpilotnikov.

Napadi so odgovor na napad na ameriško oporišče na severu Jordanije, v katerem so pred tednom dni umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa je bilo ranjenih. Predsednik ZDA Joe Biden je kmalu po napadu napovedal odgovor ob času in na kraju, ki ga bodo ZDA same izbrale.

Joe Biden na slovesnosti ob prihodu krst s trupli ubitih ameriških vojakov
Joe Biden na slovesnosti ob prihodu krst s trupli ubitih ameriških vojakov (Foto: PROFIMEDIA)

“Napadi na naše sile ne bodo ostali brez odgovora”

Predsednik Biden, ki se je v petek najprej udeležil slovesnosti ob prihodu krst s trupli ubitih ameriških vojakov v Dover v državi Delaware, je dejal, da se je odgovor šele začel.

“Ameriške vojaške sile so na moj ukaz napadle tarče v Iraku in Siriji, ki jih iranska revolucionarna garda in z njo povezane milice uporabljajo za napade na ameriške sile. Odgovor se bo nadaljeval na kraju in ob času, ki ga bomo sami izbrali,” je sporočil Biden in dodal, da bodo odgovorili na vsak napad nanje, čeprav si ne želijo konflikta na Bližnjem vzhodu ali kje drugje po svetu.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je sporočil, da so po ukazu predsednika Bidna napadli sedem objektov znotraj Iraka in Sirije, ki jih iranska revolucionarna garda in z njo povezane skupine uporabljajo za napade na ameriške sile. “To je šele začetek našega odgovora. Ne želimo si širšega konflikta na Bližnjem vzhodu, vendar napadi na naše sile ne bodo ostali brez odgovora,” je dodal.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken v nedeljo sicer odhaja na doslej že peti obisk Bližnjega vzhoda od začetka vojne med Hamasom in Izraelom oktobra lani, je v petek sporočil State Department. Blinken bo nadaljeval prizadevanja za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas, v zameno za prekinitev spopadov. “Državni sekretar Blinken bo od nedelje do četrtka obiskal Savdsko Arabijo, Egipt, Katar, Izrael in Zahodni breg, kar bo njegovo peto potovanje v to regijo po terorističnih napadih 7. oktobra. Nadaljeval bo diplomatska prizadevanja za dosego sporazuma, ki bo zagotovil izpustitev vseh preostalih talcev in bo vključeval humanitarni premor, kar bo omogočilo trajno in večjo dostavo humanitarne pomoči civilistom v Gazi,” je sporočil State Department.

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Foto: PROFIMEDIA)

Irak, Iran in Sirija obsodili ameriške napade

Irak je obsodil povračilne ameriške napade na proiranske oborožene skupine na svojem ozemlju. Napadi na zahodu Iraka blizu sirske meje so “kršitev iraške suverenosti” ter bodo prinesli “katastrofalne posledice za varnost in stabilnost Iraka in regije”, je opozoril tiskovni predstavnik iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija.

V napadih je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, med njimi so tudi civilisti, je dodal. Pri tem je zanikal “lažne obtožbe”, da je pred napadi prišlo do predhodnega usklajevanja med Washingtonom in Bagdadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iraška vlada je sporočila, da ti napadi spodkopavajo prizadevanja vlade in grozijo, da Irak in regijo potegnejo v nepredvidljive posledice, ki bodo uničujoče za varnost in stabilnost Iraka ter regije, poroča ABC.

Iraško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo na pogovor poklicalo ameriškega odpravnika poslov v Bagdadu ter mu zaradi napadov, ki jih je izvedel Washington, izročilo uradno protestno pismo. “V znak protesta proti ameriški agresiji, katere tarča so bili iraški vojaški in civilni objekti, bo ministrstvo za zunanje zadeve poklicalo na pogovor odpravnika poslov ameriškega veleposlaništva Davida Burgerja,” so sporočili.

V napadih so bili ubiti “številni civilisti in vojaki, številni so ranjeni, povzročena je bila znatna škoda na javni in zasebni lastnini”, pa je v izjavi zapisala sirska vojska. “Ameriške sile ne morejo nadaljevati z okupacijo delov sirskega ozemlja,” so ob tem dodali. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice pa je bilo na vzhodu Sirije ubitih najmanj 18 proiranskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ameriški napad pa se je danes ostro odzval tudi Iran ter ga označil za strateško napako ZDA. “Napad na Sirijo in Irak je pustolovska akcija in še ena strateška napaka ameriške vlade, ki bo povečala napetosti in nestabilnost v regiji,” so po poročanju tujih tiskovnih agencij opozorili na zunanjem ministrstvu v Teheranu. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je napade ZDA označil za “kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Iraka in Sirije, mednarodnega prava in očitno kršitev ustanovne listine Združenih narodov”.

Borrell poziva k zadržanosti

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je po napadih vse strani pozval k zadržanosti, da razmere na Bližnjem vzhodu ne bi eksplodirale.

Zunanji ministri EU so se v razpravi o nadaljnjem financiranju agencije ZN za palestinske begunce po navedbah Borrella večinoma strinjali, da je ni mogoče nadomestiti. “Vsi se morajo poskušati izogniti temu, da bi razmere eksplodirale,” je Borrell pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju odgovoril na vprašanje, ali bi morale ZDA nehati prispevati k zaostrovanju razmer v regiji. Po srečanju pa je poudaril, da je bil odziv ZDA pričakovan, pri čemer pa vsak napad prispeva k zaostritvi položaja. “Ministri so izražali resno zaskrbljenost,” je povedal.

EU bo po Borrellovih besedah skušala k preprečevanju zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu prispevati s pomorsko operacijo, namenjeno zagotavljanju varne plovbe v Rdečem morju, kjer hutijevci v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje.

Josep Borell
Josep Borell (Foto: PROFIMEDIA)

Ministri za zunanje zadeve so na neformalnem zasedanju v Bruslju, ki ga je gostilo belgijsko predsedstvo Sveta EU, govorili tudi o financiranju agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), ki jo Izrael obtožuje vpletenosti v oktobrski napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje. Več zahodnih držav, tudi nekatere članice EU, je zaustavilo financiranje agencije, medtem ko ga druge nadaljujejo. Med slednjimi je tudi Slovenija.

Kljub različnim pogledom so se ministri večinoma strinjali, da agencije ni mogoče nadomestiti, je na novinarski konferenci po koncu zasedanja povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

“UNRWA igra ključno vlogo pri zagotavljanju podpore palestinskim beguncem, in to ne samo v Gazi,” je poudaril. Več sto tisoč palestinskih beguncev je tudi v Libanonu, Jordaniji in na Zahodnem bregu, je dejal Borrell in dodal, da UNRWA zagotavlja hrano za dva milijona ljudi. Povedal je še, da je vodjo agencije Philippa Lazzarinija povabil na zasedanje ministrov EU, pristojnih za razvojno sodelovanje, ki bo 12. februarja.

Rusija pozvala k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN

Ameriške raketne napade je obsodila tudi Rusija in pozvala k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN. “Pravkar smo zahtevali sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN o grožnji miru in varnosti, ki jo povzročajo ameriški napadi v Siriji in Iraku,” je na družbenih omrežjih sporočil namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dimitrij Poljanski.

“Poskušamo doseči razpravo o nastalih razmerah v Varnostnem svetu ZN,” pa je v Moskvi potrdila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. ZDA je obtožila, da uporabljajo zračne napade za namerno stopnjevanje konflikta na Bližnjem vzhodu.

“Z zadnjimi napadi na objekte, ki pripadajo domnevno proiranskim skupinam v Iraku in Siriji, ZDA namerno poskušajo v konflikt pritegniti največje države v regiji,” je dejala Zaharova. To povračilno dejanje je po njenih besedah napenjanje mišic, s katerimi želi administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna odvrniti pozornost od številnih zdrsov zunanje politike na začetku volilne kampanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje