ZDA odprte za pogajanje, Severna Koreja jih obtožuje sovražnosti

Svet 30. Sep 202109:50 > 10:50 0 komentarjev
Kim Jong un
KCNA/REUTERS

ZDA so sporočile, da so odprte za pogajanja s Severno Korejo, Kim Džong Un pa je v odzivu to ponudbo označil za majhno zvijačo. V sredinem nagovoru v narodni skupščini je Kim izrazil pripravljenost za obnovo komunikacijskih linij z Južno Korejo.

ZDA so sporočile, da so odprte za pogajanja s Severno Korejo in da niso sovražne do države. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ponudbo označil za majhno zvijačo ter administracijo predsednika ZDA Joeja Bidna obtožil sovražne politike do Severne Koreje ter zavajanje mednarodne javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v času Bidnovega mandata doslej že večkrat izrazile pripravljenost za srečanje s severnokorejskimi predstavniki brez predpogojev, kjer koli in kadar koli. Ob tem so poudarile, da si prizadevajo za denuklearizacijo Korejskega polotoka.

Sredin govor Kim Jong-una v severnokorejski narodni skupščini je po oceni raziskovalca na Korejskem inštitutu za združitev v Seulu Hong Mina pokazal, da bo Pjongjang še naprej krepil svoje vojaške zmogljivosti, če Washington ne bo spremenil svoje strategije.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadlem drugem vrhu takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa in Kim Džong-Una v vietnamski prestolnici Hanoi februarja 2019.

Morebitna obnova komunikacije z Južno Korejo

Severnokorejski voditelj je izrazil pripravljenost za obnovo komunikacijskih linij z Južno Korejo. Vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, Kim Jo Džong je že prejšnji teden dejala, da bi lahko pripravili vrh obeh Korej, a je pogoj za njegovo pripravo zagotovljeno obojestransko spoštovanje in nepristranskost.

Pjongjang je ta mesec izvedel že več preizkusov raket, med drugim vodeno raketo dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega. V torek je država izstrelila nadzvočno balistično raketo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!