Slovaški premier prestal še eno operacijo, njegovo stanje še vedno zelo resno

Svet 17. Maj 202410:17 > 17:31 1 komentar
Bolnišnica v kateri se zdravi Robert Fico
Bolnišnica, v kateri se zdravi Robert Fico (Foto: PROFIMEDIA)

Po sredinem poskusu atentata je slovaški predsednik vlade Robert Fico danes prestal še eno operacijo, a njegovo zdravstveno stanje ostaja resno. V bolnišnici ga je obiskal novoizvoljeni predsednik Peter Pellegrini, ki je dejal, da so pred slovaškim premierjem še "zelo težke ure in dnevi". Na resnost položaja je za madžarski javni radio opozoril tudi tamkajšnji predsednik vlade Viktor Orban, ki je ocenil, da Fico ostaja "med življenjem in smrtjo". Slovaški zdravniki se bodo v ponedeljek odločili, ali je Fičevo zdravje dovolj stabilno, da bi ga iz Banske Bistrice prestavili v okoli 200 kilometrov oddaljeno Bratislavo. Slovaška predsednica v odhajanju Zuzana Čaputova pa je za torek sklicala srečanje predstavnikov vseh strank, da bi skupaj našli rešitev za zmanjšanje napetosti v državi.

Mineva tretji dan po strelskem napadu na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica. Napad se je zgodil po seji vlade, ki je potekala zunaj Bratislave. Fica so po streljanju s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali.

Danes je bil že drugič operiran, je danes sporočil podpredsednik vlade in njegov tesni zaveznik Robert Kalinak. “Njegovo stanje je še vedno zelo resno. Mislim, da bo trajalo nekaj dni, da bomo videli potek razvoja njegovega stanja,” je novinarjem pred bolnišnico povedal Kalinak in dodal, da je Fico pri zavesti.

Direktorica bolnišnice v Banski Bistrici Miriam Lapunikova pa je povedala, da je Fico še vedno na oddelku za intenzivno nego, in dodala, da so mu zdravniki odstranili odmrlo tkivo, ki je ostalo od strelne rane. Pojasnila je, da je premierjevo stanje stabilno, a še vedno resno, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

V bolnišnici ga je v četrtek obiskal zmagovalec predsedniških volitev na Slovaškem Peter Pellegrini.

“Lahko govori, toda zgolj nekaj stavkov, potem je zelo utrujen. Stanje je zelo kritično,” je Pellegrini dejal po poročanju Deutsche Welleja. Ob tem je opozoril, da so pred slovaškim premierjem še “zelo težke ure in dnevi”.

Na resnost položaja je za madžarski javni radio opozoril tudi tamkajšnji predsednik vlade Viktor Orban. Ocenil je, da Fico ostaja “med življenjem in smrtjo”. Ob tem je spomnil na bližajoče se volitve v Evropski parlament. “V teh razmerah bi nujno potrebovali Roberta Fica in k miru usmerjeno Slovaško,” je še dejal Orban.

Slovaški mediji poročajo, da bodo zdravniki v ponedeljek ocenili, kakšno je Fičevo stanje, in se odločili o morebitnem prevozu premierja iz Banske Bistrice v Bratislavo.

Bolnišnica, v kateri zdravijo slovaškega premierja Roberta Fica
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Policija danes opravila hišno preiskavo pri obtožencu

Gre za prvi poskus atentata na evropskega političnega vodjo v več kot 20 letih. 71-letnega napadalca iz mesta Levice, ki ga je policija takoj po napadu pridržala, so v četrtek obtožili poskusa atentata na slovaškega premierja Fica. V napadu je izstrelil pet nabojev, od tega so Fica zadeli štirje.

Policija je danes preiskala dom moškega, ki so ga obtožili poskusa umora premierja. Preiskava v kraju Levice je trajala več ur, v njej pa je bil prisoten tudi obtoženec. Preiskovalci ocenjujejo, da napadalec ni član “radikaliziranih političnih skupin”. Motiv za napad na Fica še naprej ostaja neznan. Domnevni napadalec bo v soboto stopil pred sodnika.

Koalicija za napad krivi medije

Slovaška predsednica v odhajanju Zuzana Čaputova je za torek skupaj Pellegrinijem sklicala srečanje predstavnikov vseh strank, da bi skupaj našli rešitev, kako zmanjšati napetosti v državi.

Incident je le še dodatno razgalil močno polarizirane politične razmere – tako na Slovaškem kot v Evropi. Slovaške medije in novinarje v trenutnih okoliščinah skrbi, da bi se polarizacija po tem dogodku še povečala, poroča britanski Guardian. V urah po napadu je več vidnejših političnih predstavnikov vladajoče koalicije kot krivce za incident namreč obtožilo medije in opozicijo.

Prav vprašanje svobode medijev je zadnje tedne na Slovaškem tarča razprav. Fičeva vlada je namreč predložila predlog zakona za zamenjavo obstoječe javne radiotelevizije z novim zavodom, v katerem bi imela glavno besedo vladajoča politika.

Slovaška vlada je danes ponovno pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic o poskusu atentata. Ob tem medije poziva še, naj omejijo razprave na svojih spletnih straneh in omrežjih.

Robert Fico
Pridržani napadalec (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)

Kdo je Robert Fico?

Slovaški premier Robert Fico velja za politika, naklonjenega ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Populistični voditelj s svojimi izjavami o rusko-ukrajinski vojni pogosto dviga prah in razburja Zahod. Več o tem, kdo je 59-letni slovaški premier, si preberite na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje