ZDA potrdile komunikacijo med Washingtonom in Moskvo

Svet 08. Nov 202207:47 2 komentarja
Ruski vojaki
Sergey Pivovarov/REUTERS

Eden najvišjih svetovalcev ameriškega demokratskega predsednika Joeja Bidna, ki si še vedno prizadeva za dialog med ZDA in Rusijo, Jake Sullivan, je potrdil, da so predstavniki Moskve in Washingtona v stikih. Pogovore med obema velesilama naj bi vodil prav Sullivan, njegov cilj pa je preprečitev jedrske eskalacije v Ukrajini in ne končanje konflikta.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je potrdil, da je komunikacija med predstavniki Washingtona in Moskve kljub vojni v Ukrajini vzpostavljena, saj je ohranjanje stika med obema velesilama v interesu Združenih držav Amerike (ZDA), poroča BBC. Ob tem je vztrajal, da ameriški uradniki “dobro vedo, s kom imajo opravka”.

Tudi predstavniki Bele hiše te dni niso želeli zanikati, da Sullivan vodi pogovore z Rusijo z namenom preprečitve jedrske eskalacije v Ukrajini. Po poročanju Wall Street Journala je imel Sullivan v zadnjih nekaj mesecih več zaupnih pogovorov z ruskim kolegom sekretarjem varnostnega sveta Nikolajem Patruševom in višjim pomočnikom Kremlja za zunanjo politiko Jurijem Ušakovim. Višji uradniki ZDA so za ameriški časopis navedli, da so omenjeni politični predstavniki razpravljali o načinih zaščite pred nevarnostjo jedrske eskalacije v Ukrajini, niso pa se pogajali o načinih za končanje konflikta.

Svetovalec Sullivan je oktobra dejal, da bi kakršnakoli uporaba jedrskega orožja za Rusijo imela “katastrofalne posledice”, poroča BBC, ameriškemu mediju NBC pa je zaupal, da so visoki ameriški uradniki v zasebnih pogovorih z ruskimi “opredelili” obseg ameriškega odziva ob morebitni uporabi jedrskega orožja. Te zgodbe tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson sicer ni želela potrditi, ampak je dejala, da “ljudje trdijo marsikaj”, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je zahodne časopise v odzivu obtožil, da “objavljajo številne potegavščine”.

Jake Sullivan
Jonathan Ernst/REUTERS

Je pa predstavnica Bele hiše – tako BBC – v ponedeljek dejala, da si ZDA pridržujejo pravico do pogovorov z Rusijo. Sullivan, ki velja za enega najvišjih svetovalcev ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki si še vedno prizadeva za dialog z Rusijo, pa je dejal, da je ohranjanje stika z Moskvo v “interesu vseh držav, ki jih je prizadel ta konflikt”.

Washington Post je prejšnji teden sicer poročal, da so visoki ameriški uradniki pozvali Kijev, naj nakaže odprtost za pogajanja z Rusijo in opusti javno zavračanje razprave o koncu vojne, dokler je na oblasti predsednik Vladimir Putin. Sullivan pa je na dogodku v New Yorku navedel, da je “sledenje odgovornosti” dolžnost Bidnove administracije. Obenem se je zavezal, da si bo skupaj z mednarodnimi partnerji prizadeval, da bodo “storilci hudih in grotesknih vojnih zločinov v Ukrajini odgovarjali za to, kar so storili”, navaja BBC.

“Ravno v petek sem bil v Kijevu,” je dejal Sullivan. “Imel sem se priložnost srečati s predsednikom (Volodimirjem op. a.) Zelenskim, mojim kolegom Andrijem Jermakom ter vojaškim vodstvom in dobiti informacije o stopnji smrti in opustošenja, ki jo je sprožila Putinova vojna proti tej državi,” je po poročanju BBC opisal Sullivan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje