ZDA prizadela močna neurja: najmanj 19 mrtvih, nevarnosti še ni konec

Svet 27. Maj 202407:51 > 17:49 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Konec tedna so več ameriških zveznih držav zajela močna neurja, v katerih je skupno umrlo vsaj 19 ljudi, gmotna škoda je velika. Najhuje je bilo v Teksasu, kjer je močan veter prizadel več kot tretjino zvezne države. Reševalci in policija v ruševinah iščejo morebitne žrtve, doslej pa so oskrbeli več deset poškodovanih. Razmere še nadalje ostajajo napete. Nevarnosti tornadov tudi danes ostaja izpostavljenih več kot 120 milijonov prebivalcev ZDA.

Več ameriških zveznih držav so v soboto in nedeljo zajeli močna neurja in tornadi. Najhuje je bilo v Teksasu, kjer je samo v mestu Valley View po poročanju CNN umrlo najmanj sedem ljudi. Med žrtvami so po besedah tamkajšnjih uradnikov tudi mladoletniki, med njimi otroka, stara dve in pet let. Ob tem je vsaj 100 ljudi še poškodovanih. Kot je potrdil tamkajšnji guverner, je prizadeta več kot tretjina Teksasa.

V Teksasu je bilo v neurjih uničenih na stotine hiš. Več kot tretjina okrožij v tej zvezni državi je razglasila stanje naravne nesreče.

Tornado je zajel tudi mesto Claremore na severovzhodu zvezne države Oklahoma. Kot poroča CNN, so posamični sunki vetra dosegali hitrosti tudi do 260 kilometrov na uro. V nesreči je bilo poškodovanih 23 ljudi, med njimi trije huje. Dva človeka sta umrla v bližnjem mestu Pryor.

Močan veter je prizadel tudi Arkansas. V zvezni državi, vzhodno od Oklahome, je umrlo najmanj osem ljudi, so za CNN potrdili na tamkajšnjem ministrstvu za javno varnost.

Po zadnjih podatkih naj bi življenje v štirih različnih zveznih državah izgubilo najmanj 19 ljudi. Poleg omenjenih je ena oseba umrla še v Kentuckyju. Tamkajšnji guverner Andy Beshear je v ponedeljek zgodaj zjutraj razglasil izredne razmere.

Predsednik Biden: Pripravljeni smo nuditi pomoč

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo svojcem umrlih izrekel sožalje. “Jill (prva dama, op. a.) in jaz moliva za tiste, ki so tragično izgubili življenje zaradi uničujočih tornadov po Teksasu, Arkansasu in Oklahomi. Tornadi so z zemljo zravnali celotne skupnosti in za seboj pustili uničenje,” je zapisal Biden.

Trenutno še ocenjujejo škodo. “Pripravljeni smo nuditi pomoč,” je še dodal Biden.

Nevarnost še ni mimo. V nedeljo so v ZDA zabeležili 11 poročil o tornadih, tudi danes pa je nevarnostim izpostavljenih več kot 120 milijonov prebivalcev. Trenutno so v najvišji stopnji pripravljenosti na vzhodni obali, južno od Nove Anglije.

Po podatkih meteorološkega urada ZDA se bo neurje z močnimi sunki vetra in nalivi postopoma pomaknilo proti vzhodu države. Hkrati pa je urad izdal opozorila pred vročino za jug ZDA, saj bi se temperature ponekod lahko povzpele tudi nad 45 stopinj Celzija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik ZDA Joe Biden
Predsednik ZDA Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Strokovnjaki vse večje število naravnih nesreč v ZDA, kot so neurja, poplave in gozdni požari, pripisujejo posledicam podnebnih sprememb. Po podatkih ameriške nacionalne meteorološke službe se je v zadnjih letih povečala tudi pogostost tornadov. Letos so jih našteli že 800.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!