ZDA s sankcijami proti Iranu zaradi dobave brezpilotnih letalnikov Rusiji

Svet 04. Feb 202309:553 komentarji
IRAN, DRON, RUSIJA
Profimedia

ZDA so uvedle sankcije proti osmim iranskim posameznikom na vodilnih položajih v iranskem podjetju Paravar Pars, proizvajalcu brezpilotnih letalnikov, ki jih Rusija uporablja za napade na Ukrajino. Iran je sicer iz več razlogov že dlje tarča kritik in tudi sankcij zahodnih zaveznic.

“Rusija uporablja v Iranu proizvedena brezpilotna letala v napadih na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini. Vojaška podpora iranskega režima Rusiji pomaga podpihovati brutalno vojno proti Ukrajini in krši resolucijo Varnostnega sveta ZN 2231, ki Iranu prepoveduje zagotavljanje vojaških brezpilotnih letal Rusiji brez predhodne odobritve Varnostnega sveta ZN za vsak primer posebej,” je sporočil State Department.

Iran je zaradi dobavljanja brezpilotnih letalnikov Rusiji, pa tudi zaradi nasilnega zatiranja protestov in krepitve jedrskega programa, pogosto tarča kritik in sankcij Zahoda. Konec januarja sta sankcije proti številnim iranskim posameznikom in pravnim osebam uvedla tudi Bruselj in London.

Teheran je nekaj dni kasneje kot povračilni ukrep uvedel sankcije proti 34 posameznikom in subjektom iz EU in Velike Britanije zaradi “podpiranja terorizma” in “vmešavanja v notranje zadeve” Irana, ki vključujejo finančne ukrepe in prepoved vstopa v državo.

Tudi ZDA so v zadnjem obdobju Iran že večkrat sankcionirale, predvsem letalski in vojaški sektor, zaradi dobavljanja orožja Rusiji. Predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je ob tem decembra lani izrazil zaskrbljenost nad vojaškim partnerstvom Irana in Rusije, ki je po njegovih besedah škodljivo za Ukrajino, iranske sosede in ves svet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar