ZDA v borbi proti fentanilu sankcionirala kitajska podjetja in posameznike

Svet 04. Okt 202320:04
fentanil
PROFIMEDIA

ZDA so uvedle sankcije proti 25 kitajskim podjetjem in posameznikom, ki naj bi bili vpleteni v proizvodnjo kemikalij za izdelavo fentanila. Močni opioid, ki se uporablja kot sredstvo proti bolečinam ali pomirjevalo, ima pomembno vlogo v trenutni krizi z drogami v ZDA, piše BBC.

Po besedah generalnega državnega tožilca Merricka Garlanda se dobavna veriga fentanila “pogosto začne pri kemičnih podjetjih na Kitajskem”.

Zdravniki lahko sicer fentanil predpišejo bolnikom. Vendar je v zadnjih desetletjih v ZDA zaradi dramatičnega porasta odvisnosti od opioidov povečala nezakonita proizvodnja, narašča pa tudi število smrti zaradi predoziranja. Lani je bilo s fentanilom povezanih 109.680 smrti.

Ameriške oblasti za dobavo fentanila uporabnikom v ZDA krivijo mehiške narkomanske tolpe. Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je kitajsko vlado pozval, naj pomaga ustaviti uvoz kemikalij za izdelavo fentanila in že izdelanega opioida v Mehiko. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva se je na to odzval z izjavo, da med Kitajsko in Mehiko “ni nezakonite trgovine s fentanilom”.

fentanil
PROFIMEDIA

“Vemo, da se dobavna veriga začne na Kitajskem.”

ZDA so uvedle sankcije proti podjetjem in posameznikom, ki naj bi bili odgovorni za proizvodnjo in distribucijo sestavin fentanila ter drugih prepovedanih drog. Med sankcioniranimi je 12 podjetij in 13 posameznikov iz Kitajske ter dve podjetji in en posameznik iz Kanade. Sankcioniranim bodo zamrznili sredstva v ZDA, Američanom pa so prepovedali poslovanje z njimi.

Finančno ministrstvo je sicer pojasnilo, da podjetja, vpletena v dobavno verigo fentanila, uporabljajo lažne naslove. Uporabljajo tudi napačno označevanje pošiljk, da bi se izognili organom pregona.

Generalni državni tožilec Garland bo skupaj z drugimi visokimi uradniki odpotoval v Mehiko, kjer bo potekal sestanek o spopadanju s prepovedanimi drogami. “Vemo, kdo je odgovoren za zastrupljanje Američanov s fentanilom,” je povedal Garland. “Vemo, da so v mrežo vključeni voditelji kartelov, preprodajalci drog, pralci denarja, upravljalci tajnih laboratorijev, varnostne sile ter dobavitelji orožja in kemikalij. Vemo, da se ta globalna veriga pogosto začne pri kemičnih podjetjih na Kitajskem,” je njegove besede povzel BBC.

Merrick Garland
PROFIMEDIA

Pravosodno ministrstvo je vložilo tudi obtožnice zoper osem kitajskih podjetij in 12 njihovih zaposlenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s proizvodnjo fentanila in metamfetamina, distribucijo opioidov in prodajo. Nihče ni bil aretiran, kitajska vlada pa pri preiskavah ni sodelovala z ameriškimi organi, je dejal Garland.