ZDA zavrnile vstopni vizum ruskemu kozmonavtu

Svet 23. Jan 202211:18 2 komentarja
Vesoljska postaja ISS
REUTERS

Pristojne oblasti v ZDA so ruskemu kozmonavtu Nikolaju Čubu zavrnile vstopni vizum, poročanje ruske vesoljske agencije Roskozmos povzema nemška tiskovna agencija dpa. Vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin je v odzivu dejal, da gre za nevaren presedan v sodelovanju obeh držav na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Rogozin je ob tem dodal, da je Moskva ameriškim astronavtom vedno izdala vizume. Ameriško vesoljsko agencijo Nasa je tudi pozval, naj posreduje, in hkrati izrazil upanje, da je prišlo do nesporazuma.

Čub se je nameraval v ameriškem vesoljskem centru v Houstonu v Teksasu skupaj z astronavti iz ZDA pripravljati na polet na ISS prihodnje leto, kar je standardni postopek pred misijo.

Rusija in ZDA načrtujejo nove polete na ISS s svojimi raketami. Odkar je Nasa začela uporabljati zasebna vesoljska podjetja za izvajanje tovrstnih potovanj, astronavti in kozmonavti potujejo na ISS ločeno.

Kljub številnim razhajanjem med Moskvo in Washingtonom so vesoljska potovanja doslej veljala za področje, kjer državi lahko uspešno sodelujeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje