Združeno kraljestvo za namestitev beguncev ponuja dobrih 400 evrov

Svet 13. Mar 202214:10 0 komentarjev
begunci, poljska, ukrajina, meja, poljsko-ukrajinska meja, mejni prehod medyka, zbirna točka przemysl
F. Z./N1

Ukrajinski begunci za bivanje v Združenem kraljestvu še vedno potrebujejo vizum, zanj pa lahko trenutno zaprosijo le tisti, ki imajo na Otoku družinske člane. Da bi poenostavili postopek, Združeno kraljestvo uvaja tako imenovane super sponzorje, ki bi ukrajinskim beguncem ponudili bivališče za vsaj pol leta. Za namestitev bi jim država plačala 350 funtov. Razmišljajo pa tudi o tem, da bi do konca proti ruskih sankcij za humanitarne namene uporabili domove oligarhov.

Združeno kraljestvo bo gospodinjstvom, ki bodo namestila begunce iz Ukrajine, ponudilo 350 funtov (približno 418 evrov) mesečno. Sekretar, pristojen za stanovanja, Michael Gove je na vprašanje, ali bi tudi sam odprl dom ukrajinskim beguncem, odgovoril pritrdilno. “Raziskujem možnosti za pomoč, ki jih imam,” je dodal za BBC.

Na vprašanje, ali se britanska vlada prepočasi odziva na to krizo, je Gove odgovoril, da je naravno, da begunci najprej odidejo v države, ki so geografsko bližje Ukrajini. Vendar nova shema po njegovih besedah omogoča hitrejšo pomoč.

V humanitarne namene bi uporabili tudi domove oligarhov

Za BBC je Gove povedal tudi, da vlada razmišlja, da bi v humanitarne namene uporabila tudi domove in posesti ruskih oligarhov, ki jih je Velika Britanija sankcionirala. Za odobritev takšnega ukrepa obstaja “precej visoka zakonska meja”, je dodal. To po njegovih besedah ne bi pomenilo trajne zaplembe, ampak bi ukrep veljal do konca sankcij.

Super sponzorji bodo beguncem namestitev ponudili za najmanj pol leta

Zaradi ruskega napada je iz Ukrajine pobegnilo že več kot 2,5 milijona ljudi. Po ocenah Združenih narodov gre za najhitreje rastočo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. V Združenem kraljestvu je vizum prejelo 3.000 Ukrajincev.

Vlogo za vizum lahko trenutno oddajo le Ukrajinci, ki imajo v Združenem kraljestvu družinske člane. Zato vlada obravnava predlog, s katerim bi uvedla tako imenovane super sponzorje. Ti bi ukrajinskim beguncem ponudili začasno brezplačno namestitev in jim s tem omogočili hitrejši prihod na Otok. Namestitev v njihovem domu ali ločeni nepremični bi morali super sponzorji Ukrajincem ponuditi za najmanj šest mesecev, piše BBC.

Begunci, Poljska
REUTERS/Kacper Pempel

Za tovrstno namestitev ne bi bilo nujno, da se sponzor in begunci poznajo. Spoznali bi se lahko tudi prek spleta. Tako sponzorji kot begunci bodo morali opraviti varnostni pregled. Število beguncev, ki bi lahko po tej poti prišli v Združeno kraljestvo, ne bo omejeno. V prihodnjih treh letih pa bi imeli pravico do dela in dostop do javnih storitev. Sponzor bi v zahvalo prejel 350 funtov mesečno.

Spletna stran, na kateri bodo prebivalci lahko izrazili interes, da postanejo super sponzorji, bo začela delovati v ponedeljek. Gove pričakuje, da bi na ta način lahko v Ukrajino prišlo “na deset tisoč Ukrajincev”. Upa, da bo shema beguncem na voljo v enem tednu. “To je najhitrejši način, da spravimo ljudi iz nevarnosti v Združeno kraljestvo,” je dejal.

“Srbi nas, da Ukrajinci še niso priznani kot begunci”

Dobrodelna organizacija, ki v Združenem kraljestvu podpira begunce in prosilce za azil, Svet za begunce je zaskrbljena, da se bodo Ukrajinci tudi novi ureditvi soočali z birokratskimi ovirami. Izvršni direktor Enver Solomon je dejal: “Srbi nas, da Ukrajinci še vedno niso priznani kot begunci in da jih prosijo, naj zaprosijo za vizum, ko potrebujejo zgolj zaščito.”

Za status begunca ali dovoljenje za bivanje iz humanitarnih razlogov je sicer v Združenem kraljestvu mogoče zaprositi brez vizuma. Prosilcem in njihovim vzdrževanim družinskim članom ta statusa omogočata, da v državi ostanejo pet let ter imajo med drugim pravici do dela in študija.

Evropska unija Ukrajincem dovoli triletno bivanje brez vizuma, nasprotno pa Združeno kraljestvo pravi, da je nadzor ob vstopu bistven za varnost, poroča BBC. Irska je na primer sprejela 5.500 ukrajinskih beguncev. Po besedah premierja Micheala Martina ob vstopu niso izvedli varnostnega pregleda. “Humanitarni odziv prevlada na vsem drugim, zaradi česar smo zaskrbljeni,” je Martin povedal za BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!