Zelena luč cepivu za malarijo, ki bi lahko rešilo na tisoče otrok

Svet 06. Okt 202122:05 0 komentarjev
Južni Sudan
PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je priporočila, da naj se edino doslej odobreno cepivo proti malariji RTS,S oziroma Mosquirix uporablja za cepljenje otrok. Zelena luč organizacije bi lahko pomenila rešitev na tisoče življenj.

“Uporaba cepiva skupaj z obstoječimi načini preprečevanja širjenja malarije [mrežami proti komarjem in razpršili, op. a.] bi lahko rešila več desettisoč mladih življenj vsako leto, ” je sporočil generalni sekretar WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Večina bolnikov z malarijo, ki bolezni ne preživi, je namreč malčkov, mlajših od pet let.

WHO je odločitev o tem, da priporoči cepljenje otrok, sprejela po tem, ko so od leta 2019 v sklopu pilotnega programa, ki ga je koordinirala, s cepivom Mosquirix cepili približno 2,3 milijone otrok v Gani, Keniji in Malaviju. Kot so ugotovili, cepivo predstavlja 30-odstotno zaščito pred hujšim potekom bolezni, katere simptomi so povišana telesna temperatura, bruhanje in slabost.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je cepivo odobrila leta 2015, saj da njegove prednosti odtehtajo slabosti.

WHO
Denis Balibouse/REUTERS

Malarija večino življenj vzame v Afriki

Malarija, ki jo povzročajo paraziti, ki jih prenašajo komarji, je v Afriki bolj smrtonosna od covida-19. V letu 2019 je na afriški celini umrlo 386.000 ljudi z malarijo, ocenjujejo pri WHO, medtem pa je covid-19 v zadnjih 18 mesecih zahteval 212.000 življenj. Veliko večino, 94 odstotkov vseh smrti med obolelimi za malarijo, zabeležijo v Afriki.

Medtem ko obstaja več kot sto vrst parazitov malarije, cepivo Mosquirix ščiti pred najbolj smrtonosnim in najbolj prisotnim v Afriki, tj. parazitom Plasmodium falciparum, piše britanski BBC.

Znanstveniki britanske Univerze v Oxfordu so razvili še eno cepivo proti malariji – cepivo R21/Matrix-M, a je cepivo še vedno v fazi testiranj.

Da bo cepivo proti malariji pomagalo reševati življenja, so prepričani tudi v britanskem podjetju GlaxoSmithKline (GSK), kjer so cepivo razvili. “Dolgo pričakovana prelomna odločitev bi lahko ponovno okrepila boj proti malariji v regiji v času brez napredka na področju nadzora malarije,” je povedal eden od vodilnih v podjetju GSK Thomas Breuer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!