Zelenski po Londonu odletel še v Pariz, danes pa še na vrh EU v Bruselj

Svet 08. Feb 202310:03 > 09. Feb 2023 06:27 9 komentarjev
Zelenski, Macron Scholz
Sarah Meyssonnier/RETUERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v Londonu sestal z britanskim premierjem Rishijem Sunakom, nagovoril parlament in se srečal s kraljem Karlom III. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je iz Londona priletel v Pariz na srečanje s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Zelenski se bo danes udeležil še vrha EU v Bruslju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel v Veliko Britanijo, kjer se je sestal z britanskim premierjem Rishijem Sunakom in nagovoril parlament v Londonu. Med obiskom na Otoku ga je sprejel tudi britanski kralj Karel III., poroča britanski BBC.

Na televizijskih posnetkih je bilo malo pred poldnevom videti kolono vozil, v kateri se je ukrajinski predsednik, ki je na obisk na Otok prišel nepričakovano, odpravil proti Londonu po pristanku na bližnjem letališču Stansted. Kot so sporočili z Downing Streeta, sta Zelenski in Sunak razpravljala o podpori Velike Britanije Ukrajini. Posebno pozornost sta namenila takojšnjemu povečanju vojaške pomoči Londona Kijevu, da bi tako preprečili morebitno spomladansko ofenzivo ruskih sil.

“Velika Britanija je bila med prvimi, ki so priskočili na pomoč Ukrajini. In danes sem v Londonu, da se osebno zahvalim britanskemu ljudstvu za podporo in predsedniku vlade Rishiju Sunaku za njegovo vodenje,” je ob prihodu na Instagramu zapisal ukrajinski predsednik.

Ob tem so na Downing Streetu potrdili tudi, da bo Velika Britanija po novem usposabljala tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince. V okviru sedanjega programa se je v zadnjih šestih mesecih namreč do bojne pripravljenosti pod njenim okriljem usposabljalo že 10.000 vojakov, letos pa naj bi se jih še 20.000.

Zatem je Zelenski v britanskem parlamentu zahodne zaveznice pozval k dobavi bojnih letal Ukrajini in se Veliki Britaniji v imenu vojakov zahvalil za podporo v obliki opreme in usposabljanja.

Posebej se je zahvalil prejšnjemu britanskemu premierju Borisu Johnsonu in poudaril, da je Velika Britanija Ukrajino podpirala od prvega dne, poroča britanski BBC. “Boris, združil si druge, ko se je zdelo popolnoma, popolnoma nemogoče – hvala ti,” je dejal Zelenski in požel bučen aplavz britanskih poslancev, med katerimi je sedel tudi Johnson.

“Pozivam vas in svet (…) za dobavo bojnih letal Ukrajini, kril za svobodo,” je nadaljeval ter se Sunaku zahvalil za dobavo bojnih tankov challenger 2 in zagotovitev usposabljanja zanje. “Vemo, da bo zmagala svoboda, vemo, da bo Rusija izgubila,” je dodal. “Velika Britanija z nami stopa proti najpomembnejši zmagi našega življenja. To bo zmaga nad samo idejo vojne,” je dejal ukrajinski predsednik in ocenil, da bo ukrajinska zmaga spremenila svet. “Ko bomo skupaj zmagali, bo vsak agresor vedel, kaj ga čaka, če napade mednarodni red,” je dejal in se Veliki Britaniji že vnaprej zahvalil za “močna angleška letala”, navaja BBC.

Volodimir Zelenski in Rishi Sunak
Henry Nicholls/REUTERS

Popoldne je ukrajinskega predsednika sprejel tudi britanski kralj Karel III., so sporočili iz Buckinghamske palače.

To je sicer prvi obisk Zelenskega na Otoku od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

Nove sankcije za pospešitev gospodarskega pritiska

Britanska vlada je danes napovedala sprejetje novih sankcij proti ruskim posameznikom in podjetjem, ki kujejo dobičke na račun vojne v Ukrajini. Sankcije so uperjene proti šestim organizacijam, ki dobavljajo vojaško opremo, in proti osmim posameznikom ter eni organizaciji, ki so povezani s “podlimi finančnimi mrežami, ki pomagajo ohranjati bogastvo in moč kremeljskih elit”, so sporočili iz Londona.

Britanski zunanji minister James Cleverly je dejal, da bodo nove sankcije pospešile gospodarski pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina in “spodkopale njegov vojni stroj, kar bo Ukrajini pomagalo zmagati”. “V skladu z našimi zakoni sem odločen, da Rusija ne bo imela dostopa do sredstev, ki smo jih zamrznili, dokler ne bo enkrat za vselej prenehala s svojimi grožnjami ozemeljski suverenosti in celovitosti Ukrajine,” je dejal Cleverly.

Od začetka vojne v Ukrajini je Velika Britanija sankcionirala že več kot 1.300 posameznikov in subjektov, povezanih z rusko agresijo proti svoji sosedi.

Macron in Scholz zagotovila, da bodo podpirali Ukrajino do končne zmage

Ukrajinski predsednik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nekaj pred 21.30 z britanskim vladnim letalom pristal na letališču Orly in se odpravil v Elizejsko palačo na srečanje z voditeljema dveh najmočnejših članic EU.

Voditelji so pred novinarje stopili pred srečanjem. Zelenski je tako kot že v Londonu, kjer se je mudil pred tem, pozval Francijo, Nemčijo in ostale članice EU, da Ukrajini čim prej dobavijo težko orožje in tudi bojna letala.

“Prej kot bo imela Ukrajina težko orožje dolgega dosega, prej kot bodo naši piloti imeli sodobna bojna letala, prej kot bo naša vojska opremljena z oklepnimi vozili, prej bo konec ruske agresije in prej se bomo lahko vrnili k miru v Evropi,” je dva tedna pred prvo obletnico ruskega napada na državo po poročanju tujih tiskovnih agencij zatrdil ukrajinski voditelj.

Macron in Scholz sta mu na drugi strani zagotovila, da bodo zahodni zavezniki Ukrajino podpirali, dokler bo treba in vse do njene končne zmage.

“Stojimo ob strani Ukrajini. Trdno in odločni, da jo spremljamo do njene zmage in ponovne vzpostavitve njene suverenosti nad svojim ozemljem. Nadaljevali bomo naša prizadevanja na področju dobav obrambnih sredstev,” je dejal francoski predsednik.

Tudi nemški kancler je Ukrajini zagotovil nadaljnjo podporo. “Stojimo ob strani Ukrajini, pomagali smo ji finančno, s humanitarno in vojaško pomočjo….in to bomo počeli, dokler bo treba,” je dejal. “Ostajamo pri jasnem stališču: Rusija te vojne ne sme dobiti,” je dodal.

To je prvi obisk Zelenskega v Franciji od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Pred tem je, kot omenjeno, danes dopoldan nepričakovano obiskal Združeno kraljestvo, kar je bila šele njegova druga pot v tujino v zadnjem letu. Decembra je namreč obiskal Poljsko in Washington.+

Zelenski bo svoj evropski obisk danes nadaljeval še v Bruslju, kjer se bo udeležil vrha EU. Voditelji držav članic EU se bodo danes sestali na izrednem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega bodo nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z Rusijo, zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracije.

Zelenski je med sredinim obiskom v Londonu povedal, da bo danes z voditelji EU razpravljal o nadaljnjih dobavah orožja Ukrajini. Še pred vrhom pa naj bi po neuradnih informacijah nagovoril tudi Evropski parlament. V Bruslju njegovega prihoda niso potrdili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje