Zelenski Madžarski: “Odločiti se morate, s kom ste”

Svet 25. Mar 202208:16 > 16:48 4 komentarji
Madžarska: parlamentarne volitve
Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Madžarsko pozval, naj zavzame nedvoumno stališče, čigava zaveznica je. Kritiziral je, da Madžarska ne dovoli prevoza orožja čez svoje ozemlje, prav tako njeno zadržanost do sankcij, ki bi vključevale energetski sektor. Madžarska, ki vztraja, da se v vojno noče vplesti, Zelenskemu na to odgovarja, da ni sprejemljivo, da bi "ceno vojne plačevale madžarske družine". Slovenski premier Janez Janša je v odzivu na besede Zelenskega obžaloval politične spopade glede stvari, ki so v vojni nepomembne.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril voditelje, zbrane na vrhu Evropske unije. Podobno kot v svojih nagovorih parlamentov različnih držav po svetu, ki jih je imel v zadnjih dveh tednih in v katerih je poudarjal specifične zgodovinske dogodke, vezane na države, je bil Zelenski zelo konkreten tudi v nagovoru voditeljev držav Unije.

Zelenski je med drugim pohvalil Slovenijo, Poljsko, Estonijo, Litvo, Latvijo, Češko in Italijo, češ da Ukrajini stojijo ob strani, piše BBC. Izpostavil je tudi Francijo. “Emmanuel [Macron], res verjamem, da nas boste podprpli,” je – le s prvim imenom – nagovoril francoskega predsednika. Medtem pa je bil kritičen do Nemčije, Portugalske in Irske, ki so po njegovem preveč zadržane do ukrepov proti Rusiji. Obregnil se je tudi ob nevtralni status, ki ga želi ohranjati Madžarska.

“Tukaj se želim ustaviti in biti iskren. Enkrat za vselej. Odločiti se morate, s kom ste,” je Zelenski nagovoril madžarskega premierja Viktorja Orbána. Orbán in ruski predsednik Vladimir Putin sta namreč tesna zaveznika in Orbán je še na začetku februarja odpotoval v Moskvo na pogovore s Putinom. Njegova pot je bila nekakšna mirovna misija, hkrati pa je v rusko prestolnico odpotoval, da bi Madžarski zagotovil še več ruskega plina.

Orban je zavrnil poziv Zelenskega za orožje in strožje sankcije proti Rusiji. Meni, da bi bilo to “v nasprotju z madžarskimi interesi”. “Madžarska se želi izogniti tej vojni, zato ne bo dovolila prenosa orožja,” je po poročanju BBC madžarsko stališče ponovil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Začetek ruske invazije v Ukrajini je Orbánovo vlado spravil v neugoden položaj. Zveza Nato in Evropska unija, katerih članica je Madžarska, sta jasno obsodili rusko agresijo, Orbán pa je bil v prvih dneh vojne veliko bolj zadržan. Državni in provladni madžarski mediji kar naenkrat niso vedeli, kako naj po novem poročajo o Rusiji in Putinu, madžarski premier pa se je spravil na svojega tekmeca na parlamentarnih volitvah, ki bodo 3. aprila, Petra Márki-Zaya. Kandidata za premierja združene opozicije je obtožil, da zagovarja pošiljanje madžarskih vojakov v Ukrajino, čeprav je Márki-Zay le menil, da mora Madžarska slediti Natovim odločitvam.

Zelenski
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Madžarska je resda od vsega začetka sprejemala begunce iz Ukrajine, a je že kmalu po začetku invazije prepovedala prevoz orožja do Ukrajine čez svoje ozemlje. Budimpešta prav tako ni naklonjena širitvi sankcij zoper Rusijo, ki bi zadevale tudi energetski sektor.

To je, tako Orbánov tiskovni predstavnik Zoltán Kovacs, v nasprotju z “interesi Madžarske”. Vlada v Budimpešti namreč vztraja pri dvojem. Prvič, da se država v vojno ne želi vmešati, in drugič, da prekinitev dobave energentov iz Rusije ne pride v poštev, saj bi potemtakem “ceno vojne plačevale madžarske družine”. Po vladnih navedbah se namreč 85 odstotkov gospodinjstev na Madžarskem ogreva s plinom, 64 odstotkov nafte pa Madžarska uvozi iz Rusije.

To, da je bil Zelenski kritičen do Madžarske, je danes ob prihodu na drugi dan vrha EU komentiral premier Janez Janša. Pri odnosu Madžarske do Ukrajine gre po njegovih besedah za spor glede jezika in madžarske manjšine ter za predvolilno vzdušje na Madžarskem, piše STA. “Gre v veliki meri za politično retoriko, sicer pa Madžarska ni blokirala še nobenih sankcij niti drugih resnih ukrepov,” je dejal Janša. Ob tem je spomnil, da bo na Madžarskem ena od štirih novih bojnih skupin, ki jih namešča zveza Nato v odziv na rusko invazijo Ukrajine.

“Obžalujem pa politične spopade okrog zadeve, ki je nepomembna v trenutku, ko ljudje umirajo,” je še izpostavil Janša. Poudaril je tudi, da govori Zelenskega učinkujejo, saj da je drugače, ko slišijo poročila iz prve roke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje