Zelenski: Nekatere evropske države se v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo

Svet 20. Sep 202321:15 1 komentar
Volodimir Zelenski v New Yorku
REUTERS/Mike Segar

Zelenski je v luči tega v torek v New Yorku dejal, da se "nekatere evropske države" v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo. Varšava je te opazke zavrnila kot neupravičene in poudarila, da Ukrajino podpira od prvega dne vojne. Na pogovor je poklicala tudi ukrajinskega veleposlanika na Poljskem.

Poljska je danes na pogovor poklicala ukrajinskega veleposlanika v državi, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v govoru na splošni razpravi ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN dejal, da se nekatere države pretvarjajo v solidarnosti z Ukrajino. Mislil je na Poljsko, Slovaško in Madžarsko, ki zavračajo uvoz ukrajinskega žita.

Poljska, Madžarska in Slovaška so minuli teden podaljšale omejitve uvoza žita iz Ukrajine kljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. EU je omejitve prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

Zelenski je v luči tega v torek v New Yorku dejal, da se “nekatere evropske države” v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo. Varšava je te opazke zavrnila kot neupravičene in poudarila, da Ukrajino podpira od prvega dne vojne. Dan prej je Kijev pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložil tudi tožbo proti omenjenim trem državam.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes opozoril, da bo Poljska še razširila seznam ukrajinskih izdelkov, katerih uvoz bo prepovedan, če bo Kijev še naprej zaostroval spor. Poljsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da “izvajanje pritiska na Poljsko” in “pošiljanje pritožb na mednarodna sodišča” nista načina za reševanje nesoglasij med državama.

Kijev se je odzval s pozivom Poljski, naj “pusti čustva ob strani”. “Naše poljske prijatelje pozivamo, naj pustijo čustva ob strani. Ukrajinska stran je Poljski ponudila konstruktiven način za rešitev vprašanja žita,” je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje