Odločna poteza Ukrajine: tožila bo Poljsko, Madžarsko in Slovaško

Svet 18. Sep 202311:59 > 19:48 22 komentarjev
Rusija Ukrajina Žito
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina bo zaradi omejitev uvoza žita tožila Poljsko, Madžarsko in Slovaško. Do omenjenih držav so bili ob prihodu na današnje srečanje kritični tudi nekateri kmetijski ministri držav članic EU. Kaj je povedala slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko?

Ukrajina namerava danes Poljsko, Madžarsko in Slovaško tožiti pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zaradi enostranskega podaljšanja omejitve uvoza žita iz Ukrajine kljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša, je v nedeljo za bruseljski spletni bilten Politico naznanil ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

“Ključnega pomena je, da dokažemo, da posamezne države članice ne morejo prepovedati uvoza ukrajinskega blaga. Zato proti njim vlagamo tožbe,” je dejala ukrajinska ministrica za gospodarstvo Julija Sviridenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kačka je pred tem v nedeljo v pogovoru za bruseljski spletni bilten Politico dejal, da so ukrepi Poljske, Madžarske in Slovaške izraz popolnega nezaupanja Evropski komisiji. Dodal je, da gre tudi za vprašanje, ali lahko mednarodni trgovinski partnerji zaupajo v to, da Bruselj govori v imenu EU.

Evropska komisija se je, spomnimo, v petek odločila, da ne bo podaljšala omejitve uvoza žita iz Ukrajine v Poljsko, Slovaško, Madžarsko, Bolgarijo in Romunijo. Varšava, Budimpešta in Bratislava so nato napovedale lastne enostranske prepovedi uvoza.

Slovaška je zgolj podaljšala omejitve EU za štiri vrste žita. Poljska je uvedla dodatne omejitve za ukrajinsko moko in krmo. Madžarska, kot je dejal Kačka, pa je stopila korak dlje in prepovedala uvoz dodatnih 25 izdelkov. “Menim, da Madžarska s tem pošilja politično sporočilo, da želi blokirati trgovino z Ukrajino in popolnoma ignorirati Bruselj,” je poudaril.

Medtem ko so dodatne prepovedi Madžarske večinoma simbolične, pa bodo poljski ukrepi vplivali na pomemben del ukrajinskega izvoza, je ocenil in posvaril pred povračilnimi ukrepi Kijeva, med katerimi je kot možne naštel prepoved uvoza sadja in zelenjave iz Poljske.

Kritični tudi ministri Unije

Evropska komisija je v odzivu na enostranske ukrepe Madžarske, Poljske in Slovaške sporočila, da preučuje njihova ravnanja in morebitne nadaljnje korake. Do enostranskih ukrepov treh članic pa je bilo danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju kritičnih več kmetijskih ministrov drugih članic EU.

Evropska unija, EU
Foto: Yves Herman/REUTERS

“Mislim, da sprejetje enostranskih omejitvenih ukrepov ni zgolj napačno ukrepanje, ampak je tudi v nasprotju s pravom EU in načeli enotnega trga,” je povedal španski minister Luis Planas Puchades. Dodal je, da špansko predsedstvo Svetu EU pričakuje pojasnila Evropske komisije o tem, kakšen dogovor je bil dosežen v petek glede uvoza ukrajinskega žita in kako bo ukrepala po sprejetju enostranskih ukrepov treh držav članic.

Francoski kmetijski minister Marc Fesneau pa je zahteval hitro ukrepanje komisije glede tega. “Menim, da je odgovornost vseh držav članic, da spoštujejo pogodbe in ne uvajajo enostranskih ukrepov. Drugače ni več enotnega trga,” je povedal in poudaril, da brez enotnosti EU ne more biti solidarna z Ukrajino.

Pričakovanje, da bo Komisija kot varuhinja pogodb EU opravila svoje delo, je izrazil tudi nemški minister Cem Özdemir. Dodal je, da sam ne vidi razlogov za uvedbo enostranskih ukrepov, ki po njegovem mnenju prav tako niso v skladu z evropskim pravom.

Slovenska kmetijska ministrica Irena Šinko je medtem izrazila zaskrbljenost zaradi enostranskih ukrepov nekaterih držav in poudarila pomen enotnega pristopa EU.

V Bolgariji, kjer se za enostransko podaljšanje uvoza niso odločili, so medtem danes potekali protesti, na katerih so demonstranti, večinoma kmetje, začasno blokirali glavne ceste in poti do meje z Romunijo in Grčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahtevali so, da Bolgarija – podobno kot Poljska, Madžarska in Slovaška – omeji uvoz pšenice, sončničnih semen, koruze in oljne ogrščice pa tudi sadja in zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in medu iz Ukrajine. Kmetje so prav tako zagrozili, da se bodo v torek s svojimi kmetijskimi stroji odpravili v prestolnico Sofijo in tam nadaljevali svoj protest.