Zelenski: Da se lahko borimo z drugimi krizami, mora biti Moskva ustavljena

Svet 20. Sep 202306:57 > 21:47 28 komentarjev
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Foto: Mike Segar/REUTERS

Ta teden se svetovni voditelji zbirajo v New Yorku na sedežu Združenih narodov. Na zasedanju je spregovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je še enkrat pozval svet, naj se združi in ustavi rusko agresijo na njegovo državo. "Zlu ne gre zaupati," je ob tem dejal.

V strastnem govoru v New Yorku je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poudaril, da je treba ustaviti Moskvo, preden “potisne svet v zadnjo vojno”, poroča BBC.

Poudaril je, da se bo z drugimi skupnimi izzivi, kot so na primer podnebne spremembe, mogoče ustrezno spopasti šele, ko bo Moskva ustavljena in vojna končana. “Medtem ko Rusija sili svet v zadnjo vojno, Ukrajina dela vse, da bi zagotovila, da si po ruski agresiji nihče na svetu ne bo upal napasti nobenega naroda,” je Zelenski dejal svetovnim voditeljem, ki so se udeležili letne Generalne skupščine.

Dejal je tudi, da Rusija preprosto nima pravice posredovati jedrskega orožja. “Oborožitev je treba omejiti, vojne zločine je treba kaznovati, deportirani ljudje se morajo vrniti domov, okupator pa se mora vrniti v svojo deželo. Za to moramo biti enotni in to bomo dosegli,” je poudaril.

Moskvo je obtožil, da z ugrabitvijo ukrajinskih otrok izvaja genocid. Mednarodno kazensko sodišče je marca že izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi domnevnega nezakonitega izgona ukrajinskih otrok v Rusijo.

Olena Zelenska je ob robu Generalne skupščine ZN, ki se je začela v torek, dejala, da je bilo več kot 19.000 ukrajinskih otrok na silo premeščenih ali deportiranih v Rusijo ali na ozemlja pod rusko zasedbo. Doslej so jih vrnili le 386.

Čeprav Rusija zanika ukrajinske obtožbe, številne mednarodne organizacije opozarjajo na vse več dokazov, da je Rusija v Ukrajini zagrešila vojne zločine.

Volodimir Zelenski v New Yorku
REUTERS/Mike Segar

Ukrajinski predsednik je posvaril pred “sumljivimi dogovori”, s katerimi bi vojno, ki je največja v Evropi po drugi svetovni vojni, skušali končati pod nepoštenimi pogoji. Njegov ključni poudarek pa je bil opozorilo mednarodni skupnosti, da bo izid vojne vplival na vse. Po njegovih besedah je cilj Rusije spremeniti Ukrajino “v orožje proti mednarodnemu redu, ki temelji na pravilih”.

Govor je bil usmerjen neposredno v države tako imenovanega globalnega juga, vključno z Brazilijo in Indijo, ki so doslej ostajale na stranskem tiru.

Ukrajinski voditelj je v začetku dneva pozdravil govor ameriškega predsednika Joeja Bidna, v katerem je opozoril na resne posledice, če se ruska agresija ne bo ustavila. Generalno skupščino pa je nagovorila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Zelenski v Varnostnem svetu ZN pozval k odvzemu pravice do veta Rusiji

Zelenski je na izrednem zasedanju obsodil ruski napad na Ukrajino kot zločinski in pozval, naj se Rusiji kot stalni članici VS ZN odvzame pravica do veta. Ob tem je pozval tudi k širitvi tega organa in med drugim predlagal stalni sedež za Nemčijo.

“To je zločinska in neizzvana agresija Rusije na naš narod, katere cilj je zavzeti ukrajinsko ozemlje in vire,” je dejal Zelenski in pozval, naj se Rusiji odvzame pravica do veta v VS ZN. To je označil za ključno reformo tega organa.

“Vojne je nemogoče ustaviti, ker agresor ali tisti, ki agresorja odobravajo, na vsa prizadevanja vložijo veto,” je poudaril in dodal, da je pravica do veta v rokah agresorja tisto, kar je ZN potisnilo v slepo ulico.

“Žal so ta sedež v Varnostnem svetu, ki ga je Rusija po razpadu Sovjetske zveze nezakonito zavzela z zakulisnimi manipulacijami, zasedli lažnivci, katerih naloga je beljenje agresije in genocida,” je nadaljeval ukrajinski predsednik.

Ob tem je pozval k širitvi VS ZN na več stalnih članic, vključno z Nemčijo. “Nemčija je postala ena ključnih svetovnih varuhinj miru in varnosti,” je ocenil in dodal, da bi morali biti v organu stalno zastopani tudi Latinska Amerika in Afriška unija, večjo prisotnost pa bi si po njegovih besedah zaslužila tudi Azija. Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje