Zelenski odpoklical veleposlanika v Londonu, ki je bil kritičen do njega

Svet 21. Jul 202313:11 6 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Veleposlanik Ukrajine v Londonu Vadim Pristajko je nedavno kritiziral ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki se je ob julijskem vrhu Nata sarkastično odzval na komentar britanskega obrambnega ministra Bena Wallacea, da bi morala Ukrajina izraziti več hvaležnosti za orožje, ki ga prejema od svojih zahodnih zaveznic.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes razrešil veleposlanika Ukrajine v Združenem kraljestvu Vadima Pristajka, ki je obsodil sarkastičen odziv Zelenskega na kritike britanskega obrambnega ministra Bena Wallacea. Ta je ob vrhu zveze Nato v Litvi sredi meseca dejal, da bi Ukrajina lahko izrazila več hvaležnosti za vojaško pomoč.

Uradnega razloga za odpoklic veleposlanika v objavi na spletni strani urada ukrajinskega predsednika niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski minister Wallace je, spomnimo, v izjavi za medije dejal, da Velika Britanija ni dostavna služba podjetja Amazon, kjer bi lahko preprosto oddal seznam naročil in prejel zahtevano orožje. Zelenski je v odzivu na Wallaceov komentar dejal, da je bila Ukrajina vedno hvaležna Veliki Britaniji za pomoč in da ne ve, kako bi lahko še drugače izrazil hvaležnost. “Lahko mi pisno pojasni, kako naj se zahvalim. Lahko se zahvalimo tudi ministru osebno,” je dodal.

Veleposlanik Pristajko se je kasneje strinjal z oceno novinarja britanske televizije Sky News, da je bilo “v odzivu ukrajinskega predsednika čutiti določeno mero sarkazma”. “Ne verjamem, da je takšen sarkazem primeren. Rusom ne bi smeli kazati medsebojnih razprtij, ampak morajo vedeti, da delamo skupaj,” je dodal Pristajko, ki je funkcijo ukrajinskega veleposlanika v Združenem kraljestvu opravljal od julija 2020.

Pred tem je med drugim opravljal tudi funkcijo vodje diplomatskega predstavništva Ukrajine pri zvezi Nato in veleposlanika v Kanadi, od marca 2019 do odhoda v London pa je bil ukrajinski zunanji minister.

Vadim Pristajko
Vadim Pristajko (Foto: Peter Nicholls/REUTERS)

Združeno kraljestvo je ena od držav, ki so Ukrajini dobavile največ vojaške pomoči, ob tem pa tudi usposablja ukrajinske vojake.

Ruska vojska izvedla vojaško vajo v Črnem morju

Ruska mornarica je v Črnem morju izvedla vojaško vajo s pravim strelivom, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem so ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti znova obstreljevale pristaniško mesto Odesa, pri čemer sta bili ranjeni najmanj dve osebi, poročajo tuje tiskovne agencije. V vojaški vaji sodelovale tudi zračne sile.

Oblasti v Kremlju so pred tem v sredo razglasile, da so “določena območja v mednarodnih vodah severozahodnega in jugovzhodnega dela Črnega morja začasno nevarna za plovbo”. Opozorili so tudi na tveganja pri vzpostavljanju transportnih poti prek Črnega morja brez sodelovanja Moskve.

Oblasti v Kijevu pa so prav tako sporočile, da je Ukrajina prepovedala plovbo v severovzhodnem delu Črnega morja in Kerški ožini v bližini polotoka Krim, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija. S tem je plovba v večjem delu Črnega morja postala nevarna za vsa plovila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje