Zelenski opozoril, da protiofenziva ni hollywoodski film

Svet 21. Jun 202313:32 9 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v pogovoru za britanski BBC priznal, da ukrajinske sile napredujejo počasneje, kot bi si želeli. Ob tem je pred dvodnevno konferenco o okrevanju Ukrajine, ki se je začela v Londonu, poudaril, da nekateri ljudje zmotno mislijo, da je protiofenziva hollywoodski film in rezultate pričakujejo takoj.

Po manj kot dveh tednih dolgo napovedane protiofenzive je ukrajinska vojska po navedbah Kijeva prevzela nadzor nad osmimi vasmi v regijah Zaporožje in Doneck na jugu oziroma vzhodu države.

Napredovanje je počasnejše, kot bi si želeli, zato ker so ruske sile minirale območje v velikosti 200.000 kvadratnih kilometrov, je za britansko javno radiotelevizijo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Nekateri menijo, da je to hollywoodski film, in pričakujejo rezultate takoj. To ni res,” je povedal in dodal, da so “na kocki življenja ljudi.”

O omejenih uspehih ukrajinskih sil je danes poročal tudi generalštab v Kijevu. Tiskovni predstavnik vojske Andrij Kovalov je sporočil, da ukrajinska vojska izvaja napade v smeri Melitopola in Berdjanska v zaporoški regiji, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Ta ob tem navaja, da so ukrajinski vojaki ponekod na tem območju napredovali do šest in pol kilometrov.

Kot je v današnjem poročilu o stanju na bojiščih navedel generalštab ukrajinske vojske, se Ukrajina hkrati sooča z napadi ruskih sil iz več smeri v regiji Doneck, kjer potekajo “težki boji”.

Zelenski je v pogovoru poudaril, da so zmage na bojiščih nujne ter da se Ukrajina ne bo pogajala, dokler Rusija ostaja na njenem ozemlju, ne glede na to, kdo bo predsednik v Moskvi. “Ne glede na to, kako daleč bomo napredovali v protiofenzivi, ne bomo pristali na zamrznjen konflikt,” je zatrdil, in tak scenarij označil kot brezperspektivnega za njegovo državo.

Napadi z droni tako v Ukrajini kot v Rusiji

Ruska zračna obramba je danes nad moskovsko regijo sestrelila tri ukrajinske brezpilotne letalnike, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Za domnevni “teroristični napad” so obtožili Kijev in navedli, da ni bilo ranjenih. Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov je pred tem sporočil, da sta okoli 50 kilometrov jugozahodno od prestolnice padla dva drona. Po njegovih navedbah so bila tarča napada vojaška skladišča.

Ukrajinsko vojaško letalstvo je pred tem potrdilo, da so ponoči uničili šest ruskih dronov nad regijo Hmeljnicki na zahodu države. Že noč pred tem so bili Kijev, mesti Lvov in Zaporožje ter regija Mikolajiv tarče silovitih zračnih napadov ruske vojske, pri čemer naj bi ukrajinske sile uspešno sestrelile 32 od skupno 35 izstreljenih kamikaze letalnikov.

Medtem ko je Ukrajina od začetka ruske invazije februarja lani redno tarča podobnih napadov, so ti v zadnjem obdobju vse pogostejši tudi na ozemlju Ruske federacije. Kijev sicer uradno nikoli ni prevzel odgovornosti za te napade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje