Kako poteka ukrajinska protiofenziva in kako je ruska vojska napredovala od lani

Svet 17. Jun 202319:49 17 komentarjev
Ukrajina
Ukrajinski vojaki (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Kolumna publicista Sébastiena Roblina za CNN. O poteku ukrajinske protiofenzive in, med drugim, vprašanju, kako razumeti njen ne ravno obetavni začetek.

Avtor kolumne objavlja prispevke na temo obrambe, zgodovine in letalstva, in sicer pri medijih: NBC, Forbes, Popular Mechanics, 19FortyFive, National Interest in War is Boring. 

Vse kaže, da začetek dolgo pričakovane protiofenzive Ukrajine proti Rusiji ni prinesel prepričljivega uspeha. V petek je Rusija delila posnetke spopada izpred nekaj dni, ki prikazujejo, kako naj bi onesposobila 16 novih bojnih vozil Bradley iz ukrajinske 47. brigade, ki so jih dobavile ZDA, in več nemških tankov Leopard 2 iz 33. brigade. Za nameček je rusko ministrstvo za obrambo objavilo še posnetek, ki prikazuje vojake, ki pregledujejo zapuščena vozila in jih imenujejo “trofeje”.

Izgube so boleče in nikakor niso trivialne, saj je Ukrajina doslej skupno dobila le 109 bradleyev in 85 leopardov. To je resen opomin, da napredne zmogljivosti zahodnega orožja same po sebi ne morejo odpraviti ruske okupacije hitro ali zlahka. Vendar pa izgube ne pomenijo, da je za Ukrajino vse izgubljeno – ali da Ukrajina zdaj izgublja. Ambiciozni cilji protiofenzive za osvoboditev večjih delov Ukrajine so vselej pomenili, da državo čaka težka, dolga, žrtev polna pot. Poraz ne glede na to kaže, da je Rusija kljub lanskoletnim pomanjkljivostim še vedno predstavlja resno grožnjo, ki se lahko prilagodi po preteklih napakah.

Čeprav opazujemo le izseke veliko večjega konflikta, ki jih skrbno izbereta obe strani, vemo, da Rusija pogosteje kot prej uporablja drone za opazovanje artilerije in napade (dronov) kamikaz. Prav tako uporablja različne taktike, vključno z motnjami satelitskih navigacijskih sistemov za zmanjšanje učinkovitosti ukrajinskih dronov in orožij, ki so jih dobavile ZDA, kot so rakete HIMARS in protitankovske rakete Javelin.

Najpomembnejše pa je, da je ruska vojska oblikovala večnivojske linije utrdb na območju jugovzhodne Ukrajine, ki vključujejo jarke, betonske protitankovske ovire in minska polja. Vsaka utrjena linija obsega več kilometrov, namenjena pa je temu, da najprej zaustavi, nato pa odbije ukrajinske napade.

Ukrajina
Foto: Sofiia Gatilova/REUTERS

Po drugi strani pa so ruske sile začele bitko v slabšem stanju od stanja, v katerem so nove brigade, ki jih je Kijev usposabljal pozimi. V tem času je bilo namreč večje število na novo mobiliziranih ruskih vojakov izčrpanih v napadih, ki so prinesli majhne napredke, pri čemer so nekatere uporabili za tako imenovano topovsko hrano. Prav tako so se precej izpraznile ruske zaloge artilerijskega streliva, raket in najnaprednejših kopenskih bojnih vozil, zaradi česar so iz skladišč vzeli 60 let stare tanke. Ob tem, ko so bili uničeni bardelyi, je ruski predsednik Vladimir Putin sam priznal izgubo 54 ruskih tankov.

Ker je bil med zimo neuspešen z ofenzivo, vse kaže, da Kremelj računa na preizkušeno strategijo obrambe prek več kilometrov globokih utrjenih položajev, ki jih je Rdeča armada uporabila v bitki za Kursk v času druge svetovne vojne. Vozila 47. brigade so tako minuli teden obtičala, ko so se poskušala prebiti čez eno od utrjenih minskih polj.

Ne glede na to se je Ukrajina že pohvalila z nekaj napredka. Ukrajinski vojaški voditelji si pravilno prizadevajo izčrpati ruske rezerve in artilerijo, dokler se ne pojavi šibka točka za začetek celovitega napada. Vzporedni pohod proti Mariupolu, ki je potekal hkrati kot neuspešni napad 47. brigade, je prinesel napredek, prisilil je ruske sile, da so se umaknile iz več naselij.

Ukrajina doslej ni uporabila večine svojih oklepnih brigad, obe strani pa bosta nedvomno uporabili več sil v prihodnjih tednih. Ukrajina bi lahko celo odprla več front, da bi še bolj zmedla rusko načrtovanje.

Medtem ko poskušajo prebite ruske utrdbe in hkrati odbiti ruske protinapade, pa se ukrajinske sile ne bodo mogle izogniti krutim spopadom – to je proces, ki lahko traja tedne ali mesece, saj morajo ukrajinske sile šele prodreti prek glavne ruske linije odpora. Spomnimo se, da je Ukrajina protiofenzivo v Hersonu začela pozno avgusta, ruske sile pa je k umiku prisilila šele novembra. Tudi ta kampanja bo trajala približno tako dolgo. Poleg tega trenutni, še težji in dražji poskus preboja ruskih utrdb, za izvedbo zahteva vrhunsko koordinacijo oklepnikov, pehote, zračne obrambe, artilerije in inženirjev.

Bahmut
Uničeni Bahmut (Foto: 93rd Kholodnyi Yar Brigade/via REUTERS)

Za primerjavo medtem najbolje služijo bitke v času druge svetovne vojne, ki so pokazale, da se ofenzive proti dobro utrjenim obrambnim silam pogosto začnejo z neredom in velikimi izgubami, čeprav so na koncu uspešne.

Po krvavem izkrcanju na na dan D v Normandiji, na primer, so zavezniške sile več tednov napredovale počasi in so imele velike izgube. Britanci so nemško obrambo skušali prebiti z množičnim tankovskim napadom, vendar so hitro izgubili na stotine tankov. Teden dni pozneje so nato ameriške sile dosegle obsežen uspeh, saj so Nemci večino svojih rezerv porabili za zadrževanje Britancev.

Če bo Ukrajina uspešna s protiofenzivo, ima možnost osvoboditi gospodarsko ključni obmorski pristanišči, kot sta Mariupol in Berdjansk, ki ju je Rusija zavzela lani. Prav tako lahko presekajo “zemeljski most” med Rusijo ter strateško pomembnimi ruskimi zračnimi in pomorskimi oporišči na Krimu. Tudi Krim bi bil na dosegu številnih ukrajinskih orožij.

Zato je imela administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna prav, ko je potrdila zadnji paket pomoči v vrednosti 325 milijonov dolarjev za pomoč Ukrajini pri ohranjanju ambiciozne kampanje, na katero se je pripravljala več mesecev – vključno s pošiljko dodatnih 15 bradleyev, ki bodo nadomestili izgubljene.

Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

Čeprav je 47. brigada imela zelo slab dan, je njena izkušnja še vedno pokazala, kako pomembna je oprema, ki jo je doniral Zahod. Napredna vozila so pomagala, kajti iz videoposnetkov je videti, da je večina vojakov, ki je bila v vozilih, preživela – da bi bil razplet dogodkov enak, če bi Ukrajinci uporabili svoja slabše zaščitena sovjetska pehotna vozila, je manj verjetno.

Videoposnetki pa prikazujejo še eno prednost, ki jo imajo Ukrajinci pred Rusijo: močno moralo in profesionalnost. Ukrajinski vojaki, ki so bili v prvih bojnih vrstah fiaska, so se umaknili v dobrem vrstnem redu, podpirali so se s streljanjem proti sovražniku in dimnimi granatami ter jih ni prevzela panika.

Medtem ko so ruske sile izčrpane, so nove ukrajinske brigade neizkušene, a sveže, prav tako so šle čez boljše usposabljanje kot ruski naborniki – sploh 12 brigad, ki jih je pred bitko usposabljal Nato.

Za zdaj je še prezgodaj, da bi lahko rekli, ali bo protiofenziva Ukrajine dosegla preboj. Kot je dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, “so to še vedno zgodnji prvi dnevi in ne vemo, ali bo to točka preobrata v vojni, vendar vidimo, da Ukrajinci napredujejo in osvobajajo več ozemlja”.

Vladimir Putin
Pavel Bednyakov/Host photo agency RIA Novosti via REUTERS

Putin trenutno stavi na to, da dlje časa, kot bo trajala vojna, manjša bo volja Zahoda za pomoč Ukrajini, pri čemer bo sčasoma postala ranljiva. Najboljši način, da se ga prepriča, da nima prav, je ta, da se mu da prepričljive dokaze za to, da bo vztrajanje pri invaziji dejansko poslabšalo njegov položaj. To ne pomeni le podpore Ukrajini pri trenutni protiofenzivi, ampak nadaljnje prilagajanje prilagoditvam Rusije in načrtovanje dolgoročne podpore, ki bo jasno pokazala, da Putinov optimizem nima osnove.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje