Zelenski pretresen ob obisku Buče: “Svetu želimo pokazati ta grozodejstva”

Svet 05. Apr 202207:33 > 09:21 3 komentarji
Zelenski v Buči
Ukrajinski predsednik ob obisku Buče po umiku ruskih sil (UPI/PROFIMEDIA)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek obiskal ukrajinsko mesto Buča v bližini Kijeva, kjer naj bi ruska vojska zagrešila vojne zločine. Svet so pred dnevi pretresle fotografije, na katerih na ulicah ležijo trupla civilistov, po navedbah ukrajinskih oblasti naj bi imeli nekateri med njimi tudi zvezane roke.

Zelenski je dejal, da je z obiskom želel svetu pokazati množične grobove in druga grozodejstva, ki so se zgodila v Buči. “Svetu želimo pokazati, kaj se je tukaj zgodilo, kaj je ruska vojska naredila. Kaj je Ruska federacija naredila v miroljubni Ukrajini,” je dejal ukrajinski predsednik. “Pomembno je, da vidite, da so to civilisti.”

Zelenski je po navedbah ukrajinskega portala Unian, ki ga povzema New York Post, dejal, da je to značilno za rusko vojsko, ki “obravnava ljudi slabše kot živali”. “Gre za vojne zločine,” je poudaril in dodal, da je bil nad prebivalci storjen genocid.

Dejal je še, da je zelo težko voditi pogajanja ob zavedanju, kaj je ruska vojska storila v Buči. “Vsak dan so ljudje najdeni v sodih, v kleteh, zadavljeni, mučeni.”

Podžupan Buče Taras Šapravski je za Reuters dejal, da je pri 50 umrlih šlo za izvensodne poboje ruskih sil. Po njegovih podatkih so po ruskem umiku našli 300 mrtvih, pri 50 naj bi šlo za eksekucije, ostali pa naj bi umrli v nepojasnjenih okoliščinah. Teh navedb sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje