Ukrajina zanikala, da bi v ruskem napadu umrlo več sto ukrajinskih vojakov

Svet 08. Jan 202308:49 > 17:53 6 komentarjev
Kramatorsk
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Ukrajina je zanikala navedbe ruskega ministrstva za obrambo, ki je sporočilo, da je ruska vojska izvedla napad na dve zgradbi na vzhodu Ukrajine, v katerem je bilo ubitih več kot 600 ukrajinskih vojakov. S tem naj bi se Rusija maščevala za nedavni napad v Makijivki, v katerem je po ruskih navedbah umrlo 89 vojakov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem v večernem nagovoru rusko prekinitev ognja označil za laž. "Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so izjave, ki jih na vseh ravneh dajejo v Moskvi," je dejal. Obstreljevanje se je kljub napovedi in prazniku namreč nadaljevalo. Ukrajina in Rusija sta sicer danes potrdili, da sta opravili prvo izmenjavo vojnih ujetnikov v novem letu.

V Ukrajini je v soboto pozno zvečer prenehala veljati 36-urna enostranska prekinitev ognja, ki jo je za pravoslavni božič razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Ruska vojska je danes sporočila, da je napadla vojašnico v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine ter ukrajinski strani zadala hude izgube. Sporočili so, da je to maščevanje za nedavni ukrajinski napad na rusko vojsko v Makijivki, v katerem je po ruskih navedbah umrlo 89 vojakov.

V Kijevu so ruske trditve zanikali. “To je še en primer ruske propagande,” je po poročanju BBC dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevati.

Prizorišče napada je obiskala tudi novinarska ekipa tiskovne agencije Reuters in poročala, da nobena od zgradb, v kateri naj bi bili ukrajinski vojaki, ni bila neposredno zadeta oziroma resno poškodovana.

Kramatorsk
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

“V odgovor na zločinski napad režima v Kijevu v prvih minutah novega leta so ruske sile izvedle povračilno operacijo,” je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki ni navedlo, kdaj se je napad zgodil, zapisali so le, da so napadli dve vojašnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rakete naj bi zadele stavbi študentskega doma, v katerih je bilo po ruskih navedbah 1.300 ukrajinskih vojakov. Napad naj bi zahteval več kot 600 žrtev.

Ukrajinske lokalne oblasti so poročale, da je minulo noč na Kramatorsk padlo sedem raket, dve pa na sosednje mesto Kostiantinivka. Vodja urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je sporočil, da je bila v napadih na Kramatorsk in Kostiantinivko ena oseba ubita, osem pa ranjenih. Tarča naj bi bili izobraževalna ustanova, industrijsko poslopje in garaža.

Ruske sile so po ukrajinskih navedbah danes napadle tudi mesto Zaporožje in vasi v regiji Dnipropetrovsk, pa tudi mesto Harkov, kjer je v napadih umrla ena oseba.

V Hersonu pa naj bi ruske sile del mesta napadle z zažigalnim strelivom, čeprav je njegova uporaba za civilne tarče z ženevsko konvencijo prepovedana.

Ukrajina in Rusija izmenjali prve ujetnike v novem letu

Ukrajina in Rusija sta potrdili, da sta opravili prvo izmenjavo vojnih ujetnikov v novem letu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina danes izpustila 50 ruskih vojakov, ki jim je “v ujetništvu grozila smrtna nevarnost”, medtem ko so iz Kijeva sporočili, da je ruska stran vrnila 50 njihovih mož, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Nazaj domov smo pripeljali ljudi, ki so bili zajeti v jedrski elektrarni Černobil, naše branilce iz Mariupolja, naše fante z območja Bahmuta v regiji Doneck (…) in iz drugih regij,” je sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Ukrajina, vojni ujetniki
Andriy Yermak Via Telegram/REUTERS

Zelenski: Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so ruske izjave

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer enostransko prekinitev ognja, ki jo je v četrtek za 36 ur naznanila Rusija, v večernem nagovoru označil za laž. Iz Ukrajine so namreč tudi med prekinitvijo ognja poročali o obstreljevanju. “Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so izjave, ki jih na vseh ravneh dajejo v Moskvi,” je dejal Zelenski. “Govorijo o prekinitvi ognja, v resnici pa se je nadaljevalo rusko obstreljevanje Bahmuta in drugih ukrajinskih položajev,” je dodal.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Putin je, spomnimo, enostransko prekinitev ognja razglasil v četrtek, veljala naj bi za pravoslavni božič od petka opoldne do sobote opolnoči po moskovskem času. V Kijevu so prekinitev ognja že takrat zavrnili ter jo označili za propagando in taktično past.

Po ruskih trditvah so ukrajinske sile v soboto nadaljevale obstreljevanje njihovih položajev, zato so kljub prekinitvi ognja na napade odgovorili. Boji naj bi se nadaljevali na območjih Hersona, Donecka in Zaporožja. Po ukrajinskih navedbah sta bila v ruskem obstreljevanju Bahmuta med razglašeno prekinitvijo ognja ubita dva civilista.

Preberite še: Prvi mož Wagnerja priznal, zakaj si želijo zavzeti Bahmut

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje