Ukrajinske sile naj bi uničevale infrastrukturo, da bi upočasnile ruski napredek

Svet 15. Apr 202312:30 > 15:38 12 komentarjev
Bahmut
PROFIMEDIA

V ruskem napadu na Slovjansk je umrlo enajst ljudi, 21 pa je bilo ranjenih, je v rednem videu nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Rusijo je označil za "državo zla", ki bo v vojni izgubila, in opozoril, da v tem tednu "ni minila niti ura brez ruskih napadov in terorja". Iz ruskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da je ruska vojska dosegla napredek na severnem in južnem obrobju ukrajinskega mesta Bahmut, kjer poteka najdaljša in najbolj krvava bitka vojne v Ukrajini.

“Število žrtev obstreljevanja Slovjanska se je povečalo na 11 ljudi,” je v televizijskem prenosu povedala tiskovna predstavnica državne službe za izredne razmere v regiji Veronika Bahal.

Pred tem so poročali o devetih smrtnih žrtvah, med njimi pa je tudi dveletni deček, ki so ga rešili iz ruševin, vendar je umrl na poti v bolnišnico. Ruske sile so z obstreljevanjem mesta Slovjansk pričele v petek ob 17. uri po srednjeevropskem času. S sedmimi izstrelki so zadeli pet stavb, pet domov, šolo in upravno stavbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v svojem nagovoru je obsodil Rusijo zaradi “brutalnega obstreljevanja” stanovanjskih stavb in “ubijanja ljudi sredi belega dne”. Zelenski se je zahvalil tudi vsem ukrajinskim vojakom, ki branijo državo. Po njegovih besedah je ključ do uspeha “nenehno uničevanje okupatorjev,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile že več mesecev poskušajo v celoti zavzeti regijo Doneck, v kateri trenutno potekajo intenzivni spopadi za nadzor nad mestom Bahmut. Ta je od Slovjanska oddaljen le 45 kilometrov in je zaradi intenzivnosti spopadov ostal praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko napora, čeprav po mnenju analitikov ta nima velike strateške vrednosti.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Rusija poroča o napredku v Bahmutu

Iz ruskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da je ruska vojska dosegla napredek na severnem in južnem obrobju ukrajinskega mesta Bahmut. “Napadalne enote skupine Wagner so uspešno napredovale ter zavzele dve okrožji na severnem in južnem obrobju mesta,” je sporočilo obrambno ministrstvo. Ruska najemniška vojaška skupina Wagner, ki jo vodi s Kremljem povezani poslovnež Jevgenij Prigožin, je v zadnjem času prevzela glavno vlogo v bitki za Bahmut.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ukrajinske enote “med umikom namerno uničujejo mestno infrastrukturo in stanovanjske stavbe, da bi upočasnile napredovanje” ruskih oboroženih sil. V Moskvi so sicer v četrtek trdili, da je ruska vojska ukrajinske sile odrezala od Bahmuta ter jim preprečuje vstop in izstop iz mesta. V Kijevu so to trditev zanikali, tudi Prigožin pa je takrat opozoril, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen.

Ruske oborožene sile se že od lanskega poletja borijo za zavzetje mesta na vzhodu Ukrajine, ki je dobilo velik simbolni pomen, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti. Kijev sicer trdi, da je bitka za mesto ključna za zadržanje ofenzive ruskih sil na celotni vzhodni fronti. Tako Rusija kot Ukrajina naj bi doslej v bitki za Bahmut utrpeli velike izgube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje