Zemljišča so bila namenjena mladim družinam, a so na njih zrasle turistične vile

Potovanja 18. Sep 202306:10 0 komentarjev
Posnetek zaslona/Dnevnik.hr

Zemljišče ob morju za evro in pol na kvadratni meter. 900 kvadratnih metrov za 1.500 evrov. To so bile cene zemljišč v Sukošanu na Hrvaškem, ki naj bi mladim družinam pomagale rešiti stanovanjsko problematiko. Toda namesto družinskih hiš so se pojavile vile z bazeni, ki se oddajajo tudi za 600 evrov na dan. To se dogaja že leta, da pa je vse skupaj še bolj absurdno, je ena od vil prejela celo županijsko turistično nagrado, poroča Dnevnik.hr.

Takšne zgodbe si je brez vladajoče hrvaške stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) težko predstavljati, piše Dnevnik.hr. Omenjena nagrajena vila iz Sukošana se prodaja, čeprav desetletni moratorij na prodajo po pogodbi še ni potekel, njena lastnica pa je Ana Surać – hči županskega svetnika HDZ Nikice Ćalušića.

Opozicija ob tem opozarja, da v novo zgrajenih vilah nihče ne živi in ​​da ne izpolnjujejo namena, zaradi katerega so bila zemljišča primarno, sploh po tako ugodni ceni, prodana ljudem.

Kaj je namen projekta? Kupovati in prodajati po večkratni ceni? Najem namesto bivanja? Župan Sukošana Ante Martinac je na vprašanja novinarke Barbare Majstorović odgovoril z enostavnim odgovorom: “Kar ni prepovedano, je dovoljeno”. “Pogodba ne prepoveduje opravljanja dodatne dejavnosti. Zakaj pa ne, mislim, da bi bilo tudi dobro, če bi se mlade družine poleg bivanja ukvarjale tudi s takšnimi deli.” je še dejal.

“Tam nihče ne živi”

In tu pridemo do najpomembnejšega dela: ali lahko mlade družine tam, kjer živijo, tudi nekaj zaslužijo. Torej če bi mlade družine hkrati živele v vilah in jih oddajale, ne bi bilo nič narobe. A po besedah novinarske ekipe, ki se je sprehodila med zgrajenimi vilami, tam prebivajo predvsem sobarice, ki pospravljajo objekte za nove goste.

“Še enkrat pravim, da ne poznam nobene take družine, nobene. Ponavljam, če kdo res živi, ​​bi rad, da me kontaktira in javno pove – jaz sem zgradil vilo in tam živim. Ampak takega ne poznam. Jaz ne, domačini pa tudi ne. Enako pravijo – tam nihče ne živi,” je povedala Petra Žitko, županijska svetnica.

Na ostalih tridesetih kupljenih parcelah se gradnja sploh še ni začela, čeprav je v pogodbi jasno zapisano, da mora biti gradbeno dovoljenje izdano v treh letih, gradnja nepremičnine pa se mora začeti v petih. Sicer se zemljišče vrne občini, a po tržni, ne po odkupni ceni.

Kupci skladno s pogodbo v desetih letih od nakupa zemljišča niso smeli prodajati. Če je bilo treba zemljišče prodati zaradi višje sile, je občina obdržala predkupno pravico po enaki ceni. A vila Ane Surać je trenutno oglaševana za prodajo, čeprav se ta rok v njenem primeru izteče 10. februarja 2024. Cena je 750.000 evrov, kar je skoraj petstokratnik zneska, za katerega je bilo zemljišče kupljeno. Vile se medtem po poročanju portala Dnevnik.hr oddajajo tudi za 600 evrov na dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!