Žena ameriškega intelektualca Chomskega zavrnila navedbe o njegovi smrti

Svet 19. Jun 202409:23 0 komentarjev
Noam Chomsky
Noam Chomsky (Foto: PROFIMEDIA)

V torek so se v javnosti pojavile navedbe, da je umrl 95-letni ameriški jezikoslovec in intelektualec Noam Chomsky. Njegova žena je navedbe zavrnila.

V torek so se v javnosti pojavile navedbe, da je umrl 95-letni ameriški jezikoslovec in intelektualec Noam Chomsky. Njegova žena Valeria Wasserman je navedbe zavrnila, poročajo tuji mediji. “To ni res. Dobro se počuti,” je povedala.

Ob novicah o smrti Chomskega se je oglasila tudi brazilska bolnišnica v Sao Paulu. Iz ustanove so sporočili, da so 95-letnika pred kratkim sprejeli na zdravljenje zaradi možganske kapi izpred enega leta, zaradi česar je imel težave z govorom in premikanjem desne strani telesa. Bolnišnica je dodala, da so ga ta teden odpustili v domačo oskrbo.

Po možganski kapi se je par iz ZDA preselil v Sao Paolo, saj je Wasserman Brazilka. Za selitev naj bi se odločila tudi zaradi mnenja ameriških zdravnikov, da simptomi Chomskega po kapi kljub zdravljenju ne bodo izzveneli, poroča španski El Pais.

Po novicah, da Chomsky ni umrl, je več medijev umaknilo objave o njegovi smrti.

Oče sodobnega jezikoslovja in politični aktivist

Chomsky, ki velja za očeta sodobnega jezikoslovja, je zaslovel v petdesetih letih minulega stoletja, predvsem po zaslugi revolucionarne teorije, da je sposobnost oblikovanja strukturiranega jezika človeku prirojena. Deloval je tudi na področju kritike družbenih neenakosti in nepravičnosti ter državnega nasilja.

Več desetletij je poučeval na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, leta 2017 pa se je pridružil Univerzi v Tucsonu v Arizoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!