Ženska z največjim vplivom na Putina: ali ga lahko prepriča, da konča vojno?

Svet 30. Maj 202209:50 > 09:53 0 komentarjev
Vladimir Putin, Vera Gurevič
Profimedia

Niti Ljudmila Očeretnija niti Alina Kabajeva nista pustili največjega pečata v življenju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ženska, ki je najbolj vplivala na življenje moškega, ki je v nekaj mesecih postal najbolj osovražena oseba na svetu, je njegova otroška učiteljica – Vera Gurevič.

Vladimir Putin je odraščal v revščini. Njegova mama in oče Marija Ivanovna in Vladimir Spiridonović sta imela pred Putinom še dva sinova, ki sta zgodaj umrla. Med obleganjem Sankt Peterburga je od lakote skoraj umrla tudi Putinova mama, to pa je pustilo v njegovem življenju velik pečat.

Putinu starši niso namenjali topline in ljubezni, vodstvo pa je našel pri učiteljici. Problematičen deček je najtesnejši stik navezal z Vero Gurevič, s katero se redno sliši še zdaj. Gurevič je ob Putinovem inštruktorju juda Anatolijem Rakhlinom, glavni razlog, da ruski predsednik ni končal kot izgubljena duša ali obsojenec. Rakhlin, ki ga je Putin dojemal kot drugega očeta, je umrl 2013.

Ko ga je prepričala k učenju, je storila ključen korak pri oblikovanju njegove osebnosti

“Ni mogel sedeti pri miru, nenehno je gledal v zvezke sošolcev, nenehno mu je iz rok padalo pero,” se spominja Gurevič. Bil je precej agresiven deček, pogosto se je spuščal v prepire, ki so se končali kot pretepi. Ko se je učiteljica odločila, da obišče dom 11-letnika in se pogovori z njegovimi starši, je ugotovila, da je bil Putin prepuščen sam sebi in brez nadzora. Živeli so v hladnem, skupnem stanovanju, polnem golazni. Učiteljica je hitro ugotovila, da ostaja Putin do 17. ure sam ter je zgolj kos kruha in mleko, kljub temu da mu je mama pripravila večerjo.

“Putin takrat ni bil fizično močen, bil pa je zelo poreden. Dokazal je, da je močnejši od drugih. Redno je delal ‘šove’, da bi pokazal, da se zna braniti. Ko sem ga vprašala, zakaj se tako obnaša, mi je rekel, da nekateri razumejo samo nasilje,” je Vera Gurevič povedala za nemške medije.

Od takrat se je Gurevič posvečala njegovi vzgoji in odraščanju, temu pa je Putin sprva nasprotoval. “Domačo nalogo bi lahko naredil v eni uri, če bi to želel,” je odgovoril 11-letni Putin. Ko je učiteljici končno uspelo Putina prisiliti k opravljanju šolskih obveznosti in temu, da se je umaknil iz ulice, je pravzaprav naredila ključni korak pri oblikovanju njegove osebnosti.

Ko se je Putin začel resneje posvečati učenju, ga je Vera Gurevič zasula s pozornostjo. Učila ga je nemščine, postala je njegova prijateljica in mentorica, tudi izven šole. Vladimir Putin je svoji učiteljici pomagal tudi z varovanjem njenih hčerk, ko je morala zvečer poučevati na tehnični šoli za arhitekte, njen mož pa je bil na službeni poti. Pri njih je Putin tudi prenočil. Bodoči predsednik je začel dobivati dobre ocene in se odločil za študij prava.

Putinova starša sta umrla leta 1999 zaradi raka. Istega leta je nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin v prednovoletnem nagovoru sporočil, da imenuje takratnega premierja Putina za vršilca dolžnosti predsednika republike. Prvič je bil Putin za predsednika izvoljen 26. marca 2000, dobil je 52,94 odstotka glasov.

V intervjujih je Putin večkrat priznal, da je v stikih s svojo učiteljico, povpraša jo o njenem zdravju. Enkrat pa jo je presenetil za rojstni dan, na dogodku so bile prisotne tudi televizije. Njuna povezanost je nedvoumna, to je videti tudi na fotografijah in posnetkih iz preteklih let.

Ključna ženska v Putinovem življenju

Ker je Putin večkrat izpostavil, kako blizu si je z 88-letno učiteljico, analitiki ocenjujejo, da je Vera Gurevič ženska, ki je imela največji vpliv na Putinovo življenje.

Čeprav ga povezujejo z mnogimi, je bil Putin poročen le z Ljudmilo Putinovo, zdaj Očeretnijo. Z njo ima dve hčerkiMarijo in Katerino. Domneva pa se, da ima ruski predsednik več otrok z nekdanjo telovadko Alino Kabajevo. Imela naj bi dva sinova, eden naj bi se rodil v Švici leta 2015, drugi pa v Moskvi leta 2019.

Alina Kabajeva
PROFIMEDIA

Po treh mesecih vojne v Ukrajini se zdi, da Putina niti člani njegovega notranjega političnega kroga ne morejo odvrniti od uničenja. Malo verjetno je, da bi lahko na ruskega predsednika vplivali sodelavci Kremlja. Ruski voditelj bi se namreč zaradi tega lahko počutil ogroženega. Več uspeha pa bi lahko imela ženska, piše New York Post. Prijatelji naj bi Kabajevo rotili, naj gre v Moskvo in Putina prepriča o končanju vojne. Vendar pa je bolj verjeten uspeh Gurevič, saj jo Putin obožuje in ji pripisuje zasluge za svoj uspeh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!