Zakaj ZDA s sankcijami ciljajo na Putinovi hčeri

Svet 06. Apr 202217:20 > 07. Apr 2022 16:55 3 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremelj/REUTERS/arhiv

Bela hiša je po tem, ko so zaokrožile fotografije in posnetki grozodejstev v ukrajinskem mestu Buča, zaostrila sankcije proti Rusiji. Na seznam sankcioniranih, na katerem je že več kot 140 ruskih oligarhov ter 400 ruskih uradnikov, so uvrstili tudi odrasli hčeri ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Bela hiša je napovedala nove sankcije proti več pripadnikom ruske elite, vključno z odraslima hčerkama Vladimirja Putina Marijo Voroncovo in Katerino Tihonovo ter ženo in hčerko zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Sankcionirani so tudi člani varnostnega sveta, med katerimi sta nekdanji predsednik in premier Dmitrij Medvedjev ter premier Mihail Mišustin. Do zdaj so ZDA sankcionirale več kot 140 ruskih oligarhov in njihovih družinskih članov ter več kot 400 ruskih uradnikov, poroča CNN.

Gre sicer za standardne sankcije, ki uvajajo prepoved poslovanja Američanov z osebami in organizacijami ter zamrznitev premoženja v ZDA.

Poleg tega ZDA uvajajo sankcije proti največji ruski banki Sberbank ter največji zasebni banki Alfa Bank. Skladno z G7 in Evropsko unijo (EU) pa so objavili še prepoved novih naložb v Rusiji. Izvršni ukaz bo podpisal ameriški predsednik Joe Biden.

Zakaj ZDA s sankcijami ciljajo na hčeri?

Združene države Amerike (ZDA) menijo, da ruski predsednik nekaj svojega premoženja skriva ravno pri Mariji in Katerini, saj je to običajna praksa med rusko elito, je pojasnil visoki uradnik ameriške administracije. Podrobnosti o tem, katero premoženje bi Putin pri njima lahko skril, ni navedel.

“Imamo razloge, da verjamemo, da Putin, njegovi pajdaši in oligarhi svoje premoženje skrivajo pri družinskih članih, ki pa so to premoženje dali v finančni sistem ZDA ter drugih držav,” je dejal uradnik. Nadaljeval je, da so zato pomembna usklajena prizadevanja za zamrznitev njihovega premoženja in zaseg luksuznega blaga, kot so avtomobili, jahte in domovi. “Verjamemo, da je veliko Putinovega premoženja skritega pri družinskih članih, zato ciljamo nanje,” je rekel.

Katerina Tikhonova
Profimedia (Katerina Tikhonova)

V četrtek bodo objavili seznam sankcioniranih podjetij

ZDA bodo ob tem uvedle tudi sankcije proti ključnim ruskim državnim podjetjem, seznam teh podjetji bo v četrtek objavilo ministrstvo za finance. V torek so sicer ZDA že objavile, da je ministrstvo za finance Rusiji preprečilo plačevanje dolga v dolarjih.

Sankcije imajo po navedbah ameriškega uradnika hromilen učinek na rusko gospodarstvo. “Ruski BDP naj bi se letos zmanjšal za dvomestno število,” je navedel in dodal: “IMF predvideva, da bo gospodarski šok izbrisal gospodarski dobiček zadnjih 15 let.” Izpostavil je še učinek sankcij na življenje Rusov in dejal, da bo Putin s časoma moral položiti račune svojemu ljudstvu.

Na napovedane sankcije se je že odzvala Sberbanka. “Sankcije ne bodo bistveno vplivale na poslovanje banke in ne bodo vplivale na storitve za Ruse, saj se je sistem že prilagodil omejitvam,” so sporočili.

Zaradi kršitev uvedenih sankcij vložili obtožnico zoper oligarha Malofejeva

Ob tem so ameriški zvezni tožilci še vložili obtožnico proti oligarhu Konstantinu Malofejevu, ker je kršil doslej uvedene sankcije. Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je dejal, da je Malofejev promoviral separatizem na Krimu in podpiral samooklicano Ljudsko republiko Doneck na vzhodu Ukrajine. Gre za prvo obtožnico ruskega oligarha v ZDA po ruski invaziji na Ukrajino.

Garland je prav tako dejal, da jim je uspelo onesposobiti globalno mrežo računalniških virusov pod nadzorom ruske vojaške obveščevalne službe GRU, s katero so želeli napasti Ukrajino.

Preberite tudi, kdo sta Putinovi hčeri, ki ju bodo doletele sankcije Zahoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje