Putinova skrivnostna prijateljica, ki si je Zahod ne upa sankcionirati

Svet 26. Apr 202211:29 > 12:12 1 komentar
Alina Kabajeva
PROFIMEDIA

Sankcije Zahoda so doslej zaobšle nekdanjo olimpijsko prvakinjo Alino Kabajevo, za katero velja, da je (intimno) blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. V krogih ameriških uradnikov se namreč šušlja, da bi utegnilo sankcioniranje Kabajeve toliko razjeziti ruskega predsednika, da bi se že tako skrajno napeti odnosi med Washingtonom in Moskvo še bolj zaostrili. Bela hiša se na medijsko poročanje ni neposredno odzvala, je pa sporočila, da "nihče ni varen pred sankcijami".

Alina Kabajeva je ritmična telovadka in dvakratna olimpijska prvakinja, vplivna političarka in članica ožjega kroga sodelavcev ruskega predsednika Vladimirja Putina, menda pa tudi njegova dolgoletna ljubica in celo mati najmanj treh Putinovih otrok. Putinu je izjemno blizu, zaradi tega pa je, pišejo tuji mediji, celo izpadla s seznama oseb, ki jih je po začetku vojne v Ukrajini sankcioniral Zahod.

Da je bilo ime Aline Kabajeve zadnji trenutek izbrisano s seznama sankcioniranih oseb, je v nedeljo poročal ameriški časopis Wall Street Journal (WSJ). Po navedbah časopisa se med ameriškimi uradniki širi prepričanje, da bi se lahko uvedba sankcij zoper Kabajevo Putina dotaknila toliko, da bi se odnosi med Rusijo in ZDA še bolj zaostrili. Spomnimo, v nasprotju s Kabajevo, ki naj bi med drugim sodelovala pri prikrivanju Putinovega premoženja, se sankcijam Zahoda nista izognili dve hčerki ruskega predsednika in njegove nekdanje žene Ljudmile Putin: Katerina Tihonova in Maria Voroncova.

69-letni ruski predsednik nikdar ni priznal odnosa z 39-letno Kabajevo. Leta 2008 je eden od moskovskih časopisov poročal, da Putin načrtuje ločitev od žene Ljudmile, da bi bil s Kabajevo – časopis je bil, piše CBS News, zaprt dva dni za tem. Sta pa Putin in Ljudmila nekaj let pozneje uradno sporočila, da bosta zaživela ločeno.

Podpora “posebni vojaški operaciji”

Alina Kabajeva se je v javnosti pojavila v soboto, ko se je fotografirala ob plakatu s črko “Z”, ki se je uveljavila kot simbol podpore “posebni vojaški operaciji” Rusije v Ukrajini. Kmalu po začetku ruske invazije je Kabajeva kritizirala mednarodne športne organizacije, ki so ruskim športnikom prepovedale udeležbo na tekmovanjih, ker se je “Rusija odločila, da bo Donbas zaščitila pred nacisti”. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass, ki jo povzema CBS, je nekdanja telovadka dejala še, da športniki iz držav, ki so “sodelovale pri eksterminaciji na stotine tisoče civilistov v Jugoslaviji, Iraku, Libiji in Siriji”, niso bili izključeni iz tekmovanj.

Alina Kabajeva
PROFIMEDIA

Družbeni položaj Kabajeve, ki se v javnosti sicer ne pojavlja pogosto, po pisanju Wall Street Journala zahodnim uradnikom ni povsem znan. K uvedbi sankcij zoper vplivno Rusinjo, rojeno v Uzbekistanu, ki naj bi v preteklosti večkrat bivala tudi v Švici, so pozvali v Kijevu, poziv pa je prav tako prišel iz vrst ruske opozicije, zbrane okrog Alekseja Navalnega.

Kabajeva, ki je bila po koncu športne kariere poslanka v ruski dumi, je od leta 2014 na čelu ruskega državnega medijskega holdinga. V zadnjem desetletju je skupaj s sorodniki po navedbah WSJ pridobila šest stanovanj, dve hiši in zemljo v štirih ruskih regijah.

Ali bodo ZDA v prihodnje vendarle sankcionirale Alino Kabajevo, v Beli hiši niso želeli komentirati. Je pa tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki v ponedeljek dejala, da “nihče ni varen pred sankcijami”, navaja Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje