Ženske do odškodnine zaradi neustreznih vsadkov

Svet 20. Maj 202112:23 > 12:44 0 komentarjev
Prsni vsadki
Eric Gaillard/REUTERS

Po odločitvi francoskega pritožbenega sodišča je do odškodnine upravičenih na tisoče žensk, ki so prejele neustrezne prsne vsadke francoskega proizvajalca. Kdaj lahko odškodnino pričakujejo in kako visoka bo ta, še ni znano.

Deset let po izbruhu škandala zaradi neustreznih prsnih vsadkov francoskega proizvajalca Poly Implant Prothese (PIP) je francosko pritožbeno sodišče odločilo, da je zaradi spornih prsnih vsadkov do odškodnine upravičenih več tisoč žrtev. Po mnenju sodišča je nemško podjetje TÜV Rheinland, ki je odobrilo uporabo teh vsadkov, ravnalo malomarno.

Odškodninsko tožbo zaradi neustreznih prsnih vsadkov je na sodišče vložilo 2700 žensk, ki so po vstavitvi vsadkov utrpele dolgotrajne fizične in psihične težave. Razlog zanje je bil cenen silikonski gel, neustrezen za medicinsko uporabo.

Prsni vsadki
Eric Gaillard/REUTERS

Ustanovitelj podjetja PIP Jean-Claude Mas je bil sicer leta 2013 zaradi goljufije obsojen na štiriletno zaporno kazen in denarno kazen v višini 75.000 evrov.

“Po desetih letih čakanja in težavnih bojev bo moralo nemško podjetje, ki se ukvarja z izdajo certifikatov, v celoti kompenzirati žrtve,” je razplet na sodišču po Reutersovih navedbah komentiral odvetnik tožnic, Olivier Aumaitre. V TÜV Rheinland so zavrnili takojšnje komentiranje odločitve sodišča.

Ocenjujejo, da je sporne vsadke PIP prejelo do 400.000 žensk po svetu, od tega 60.000 žensk v Kolumbiji in 47.000 v Združenem kraljestvu, piše britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!