Zgodba mafijskega šefa, ki še danes pritegne veliko pozornosti

Magazin 20. Jan 202411:23 2 komentarja
Al Capone
Foto: PROFIMEDIA

V sredo je minilo 125 let od rojstva enega najbolj razvpitih gangsterjev vseh časov — Al Capona. Za vedno je bil ovekovečen v filmih, kot sta Brazgotinec iz leta 1983 in Nedotakljivi iz leta 1987. 25. januarja bo 77. obletnica njegove smrti.

Alphonse Gabriel Capone (Al Capone) je v burnih 20. letih prejšnjega stoletja zaslovel kot soustanovitelj in vodja italijansko-ameriške mafije. Skupina je bila znana pod imenom Chicago Clan. Nekateri Capona, ker je daroval denar v dobrodelne namene, opisujejo kot Robina Hooda prohibicije. Od drugih gangsterjev je izstopal tudi po tem, ker je kljub svojim nezakonitim dejavnostim bil zelo prisoten v javnosti, klepetal je z novinarji in prirejal velike zabave.

Kot velja za mnoge druge kriminalce iz preteklosti, so tudi o tem kontroverznemu, a karizmatičnemu gangsterju mnenja deljena. Nekateri ga še vedno spoštujejo, vendar pa je Capone še vedno odgovoren za ”zločinski imperij v Chicagu,” ki je temeljil na ”igrah na srečo, prostituciji, tihotapljenju, podkupovanju, trgovini z drogami, ropih in umorih,” pisanje Deutsche Welle povzema N1 Beograd.

Kdo je bil Al Capone?

Al Capone je bil sin italijanskih priseljencev, rojen 17. januarja 1899 v Brooklynu v New Yorku. Že zgodaj je prišel v stik z organiziranim kriminalom. Kot najstnik je postal član kriminalne ulične tolpe Five Points, čigar člani so bili predvsem irsko-ameriškega porekla. V istoimenskem okrožju spodnjega Manhattna, v središču New Yorka, so izsiljevali denar. Mladi Capone se je hitro naučil, da nasilje ne bo zagotovilo njegovega trajnega uspeha. Potem ko je užalil sestro gangsterja Franka Galluccija, si je v baru z nožem iznakazil obraz. Bil je star 18 let, ko je dobil vzdevek scarface (slo. brazgotinec). Gallucci je pozneje postal Al Caponejev telesni stražar.

Kmalu zatem je Capone ustrelil prvega človeka, zašel v težave z Irsko tolpo in z golimi rokami skoraj do smrti pretepel mafijca. Ker je vedel, da se jim ne sme zopet pasti v nemilost, je iz New Yorka pobegnil v Chicago. Na vrhuncu svojega delovanja od leta 1925 do 1929 je veljal za najbolj razvpitega mafijca v ZDA, toda sebe ni videl kot kriminalca, temveč kot bogatega poslovneža, ki je znan tudi po svoji velikodušnosti. Konzorcij, ki ga je vodil Capone, si je ogromno bogastvo nabralo z dohodki, ki so izvirali iz nezakonite prodaje alkohola pa vse do prostitucije.

Al Capone
Foto: Courtesy Everett Collection/PROFIMEDIA

Valentinov zločin

Zločin, na valentinovo 14. februarja 1929, Zvezni preiskovalni urad (FBI) opisuje kot “vrhunec nasilja v dobi čikaških tolp”. Tistega dne so tekmeci, ki so se predstavljali za policijo, ustrelili sedem članov tolpe, ki so bili pod vodstvom Georga ”Bugs” Morana. Čeprav je bil Capone v času umorov v svojem domu na Floridi, se je domnevalo, da je umore naročil on.

Capone sicer nikoli ni bil obsojen za ta zločin, a je na koncu pristal v zaporu zaradi utaje davkov. Tako je pri 33 letih končal kariero mafijskega šefa. Kazen je služil v razvpitem zaporu Alcatraz, ki je na otoku v bližini San Francisca. Leta 1939 je bil zaradi duševne bolezni izpuščen, umrl je leta 25. januarja 1947 zaradi srčnega infarkta in možganske kapi.

Osebnost, ki še danes pritegne veliko pozornosti

Slavni Al Capone pa s svojim delom ni pustil sledi samo na ulicah Chicaga, temveč tudi v Hollywoodu, saj so bili posneti številni filmi, ki jih je navdahnila njegova zgodba. Tipična podoba mafijskega šefa v črtasti obleki in rahlo nagnjenim klobukom je izhajala iz njega. Njegov naglas in mimike so prav tako navdihnili številne upodobitve gangsterjev v stripih, filmih, popularni glasbi in literaturi.

Al Capone
Foto: PROFIMEDIA

Al Capone se tako pojavi v kriminalnem romanu Boter pisatelja Maria Puze iz leta 1969, ki je leta 1972 doživel svojo filmsko adaptacijo pod taktirko režiserja Francisa Forda Coppole. Bil je tudi inspiracija za avtorja Armitagea Traila, ki je napisal knjigo Scarface (1929). Tudi to literarno delo je dvakrat zaživelo na filmskem platnu.

Filmska mojstrovina Briana De Palme – Nedotakljivi – je še ena pomembna kriminalna drama, ki jo je navdahnilo Caponejevo življenje. Glavna vloga je bila zaupana igralcu Robertu De Niru, film pa temelji na zgodbi o tem, kako je agentu Eliotu Nessu, ki ga upodobil Kevin Costner, uspelo ujeti razvpitega čikaškega mafijca, še piše N1 Beograd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje