To so najpogostejše napake pri shranjevanju krompirja

Magazin 20. Jan 202405:17 0 komentarjev
krompir v gajbici
Foto: PROFIMEDIA

Ali veste, katere so najpogostejše napake pri shranjevanju krompirja?

Najprimernejši prostor za shranjevanje krompirja je hladna, temna in vlažna klet, kjer je temperatura zraka približno pet stopinj Celzija.

Če je klet presvetla, je krompir priporočljivo prekriti s kosom blaga, v nasprotnem primeru namreč lahko začne kaliti. Čeprav lahko kalčke pred uporabo krompirja sicer enostavno odstranimo, pa ti krompir “izčrpajo”, zato izgubi svojo kakovost. Pazljivi bodite tudi, da krompirja ne postavite v prostor, kjer je zrak preveč suh, saj krompir v tem primeru začne veneti.

Zakaj krompirja ni najbolje shranjevati v hladilniku?

Če ne želite, da vaš krompir spremeni okus, ga raje ne shranjujte v hladilniku. V prehladnem prostoru, kjer je temperatura nižja od štirih stopinj Celzija, se škrob začne spreminjati v sladkor, zato bo krompir dobil sladkast okus. Krompir lahko v hladilniku začne tudi gniti, če ga vanj postavite kar v plastični vrečki, kjer se nabere preveč vlage.

V preteklosti so se pojavljala tudi namigovanja, da ima shranjevanje krompirja v hladilniku škodljive učinke na zdravje, saj naj bi prehladen prostor povzročil nastajanje akrilamida, ki je bil prvotno povezan s tveganjem za nastanek raka. Strokovnjaki so z raziskavo tveganje nato ovrgli. Študija je pokazala, da shranjevanje krompirja v hladilniku ne predstavlja bistvenega povečanja potenciala za tvorbo akrilamida v primerjavi s shranjevanjem v hladnem in temnem prostoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!