Zaostritev stavke: “Vlada potvarja podatke in zavaja glede poteka pogajanj”

Slovenija 19. Jan 202418:25 > 21:23 35 komentarjev
Fides bo zaostril stavko
Foto: BOBO

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po sestanku glavnega stavkovnega odbora sporočil, da bo za prihodnji teden napovedano zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili. Zdravniki naj bi po nekaterih informacijah po predlogu Fidesa mesečno dobili od dobrih 1.200 do okoli 5.100 evrov bruto več. A v sindikatu menijo, da "vlada potvarja podatke in zavaja ter da se ne drži dogovorjenega". Pogajanja naj bi nadaljevali v ponedeljek.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po sestanku glavnega stavkovnega odbora sporočil, da bo za prihodnji teden napovedano zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda.

Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v sporočilu za javnost.

Članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek je v izjavi za medije dodatno pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju “še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa”.

Zdravniki po njenih besedah od vlade zahtevajo, da spoštuje že dane zaveze, podpisane pred poldrugim letom. “Vlada potvarja podatke in zavaja glede poteka pogajanj in se tudi ponovno ne drži tistega, kar smo imeli dogovorjenega na prvih pogajanjih,” je bila kritična.

Sindikalni zaupniki sporočajo, da je ogorčenost nad vlado vseprisotna, zato bodo stavko dnevno zaostrovali, je napovedala. “Posledice bodo žal čutili bolniki, vendar naj odgovornost za to prevzame vlada, ki se ni držala dogovorov,” je dejala.

“Na zadnjih pogajanjih smo se dogovorili, da glede na to, da ta pogajalska skupina, s katero smo se pogajali, ni imela mandata, da bodo prenesli na vlado in poslali nekoga, ki ima mandat za podpis,” je odgovorila na vprašanje, v kateri fazi so trenutno pogajanja.

Iz sindikata pa so pisno sporočili še, da vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke, razen v že znanih in objavljenih izjemah.

Fides bo zaostril stavko
Foto: Bor Slana/ BOBO

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

ZZZS je zato ta teden pozval ministrstvo za zdravje, da v zvezi s tem vsem izvajalcem zdravstvenih storitev posreduje obvestilo, da tudi v času stavke obravnavajo zavarovane osebe zaradi uveljavljanja začasne zadržanosti od dela, kar pomeni, da jim tudi v tem času izdajajo elektronske bolniške liste.

“Predlagamo, da bolniki, ki v času zdravniške stavke ne pridobijo potrebne dokumentacije, zahtevajo od ministrstva za zdravje potrdilo, da dokumentov zaradi stavke ne morejo pridobiti,” pa poudarjajo v Fidesu.

Zdravniki naj bi želeli tudi do 5.100 evrov bruto plače več

Fides naj bi sicer po neuradnih informacijah vladi predlagal, da bi zdravniki v vmesnem času, do sklenitve dogovora, dobivali nekakšno nadomestilo v vrednosti 30 odstotkov osnovne plače, in sicer od 1. januarja 2024.

Sicer pa naj bi bila vladna stran po neuradnih informacijah pripravljena pristati na dvig plač starejšim zdravnikom, kot tudi na uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist. Vendar pa naj zanjo ne bi bilo sprejemljivo, da bi bilo to delovno mesto uvrščeno toliko plačnih razredov višje od osnovnega delovnega mesta višji specialist. Prav tako naj bi želela ožje določiti pogoje za to najzahtevnejše zdravniško delovno mesto in naj bi si med drugim prizadevala, da bi lahko to delovno mesto zasedlo do največ deset odstotkov zdravnikov. Obenem pa naj bi predlagala, da bi se ob dvigu plač pogajali tudi o nekaterih drugih vprašanjih, kot je število dni letnega dopusta.

zdravniška ordinacija
Foto: Denis Sadiković/N1

Sicer pa je Fides med svojimi stavkovnimi zahtevami navedel tudi “ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju”. Predlog Fidesa za nov zdravstveni steber naj bi predvideval določitev zdravniških plač v razmerju do povprečne mesečne bruto plače. Zdravniki naj bi po nekaterih informacijah po tem predlogu mesečno dobili od dobrih 1.200 do okoli 5.100 evrov bruto več. Po nekaterih izračunih pa naj bi to na letni ravni pomenilo dodatnih 400 milijonov evrov.

Fides sicer trdi, da je “večina razkritih podatkov spretno vzeta iz konteksta z namenom diskreditacije njihovih legitimnih – že dogovorjenih in podpisanih – stavkovnih zahtev”.

V povezavi s trenutno stavko zdravnikov je zdravstveni inšpektorat prejel eno prijavo domnevne nepravilnosti pri izvajanju zdravstvenih storitev. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje