Zgodnje travme lahko vplivajo na vaš odnos do denarja

Magazin 31. Maj 202212:00 0 komentarjev
finance
PROFIMEDIA

Ločitev. Izguba službe. Poslovni neuspeh. Izselitev. Stečaj. Revščina. Le malo ljudem se v življenju uspe izogniti finančnim težavam. Po navadi jih občutimo vsi, ali v otroštvu, ko imajo starši finančne težave, ali pa sami kot odrasle osebe. Dovolj je, da se ozrete na čas pandemije in našli boste veliko takšnih primerov. Takšni dogodki lahko spremenijo denarne navade, kar lahko škodi vašim financam.

Odraščanje v finančno nestabilnem gospodinjstvu – še posebej če se vaša družina komaj prebija iz meseca v mesec – lahko vpliva na to, kako ravnate z denarjem v odrasli dobi, ne glede na to, kako finančno uspešni ste. “Ko si reven, je vsak dan izredno stanje. Vedno si le en slab izračun stran od tega, da izgubiš vse,” je povedala Mars Nevada, umetniška direktorica oglaševalske agencije. “To, da imaš takšno eksistencialno grožnjo in se tega zavedaš kot otrok, vpliva nate tako, da tega ne pozabiš niti, ko odrasteš.”

Otroci lahko vsrkajo vase stres in tesnobo, ko vidijo, da imajo starši finančne težave, je dejal Ed Coambs, pooblaščeni terapevt, finančni svetovalec in avtor knjige “The Healthy Love & Money Way: How The Four Attachment Styles Impact Your Financial Well-Being” (Zdrav odnos do denarja: kako štirje slogi navezanosti vplivajo na vaše finančno počutje).

Ravnanje z denarjem v odrasli dobi je torej lahko čustveni odziv na te stresorje, je dejal Coambs. Eden od odgovorov bi lahko bil, da postanete zelo omejujoči pri zapravljanju denarja in kritični do partnerjeve porabe. Lahko pa se zgodi tudi obratno, je opozoril. “Morda ste preveč brezskrbni z denarjem in mislite, da je boljše živeti za danes, ker jutri denarja mogoče ne bo več.”

Podobno, travmatične izkušnje iz otroštva, ki morda nimajo neposredne povezave z denarjem – na primer, da ne občutite starševske ljubezni ali ste bili spolno zlorabljeni – lahko še vedno izzovejo vedenje, ki škodi vašemu zdravemu odnosu do denarja, je opozoril Coambs.

Če na primer preveč zapravljate, da bi se počutili vrednejši, lahko to povzroči ne samo neobvladljiv dolg na vaši kreditni kartici, temveč tudi bolečo kritiko partnerja, zaradi česar spet lahko začutite grožnjo zavrnitve, ki ste jo čutili kot otrok. To pa lahko povzroči, da začnete skrivati stroške.

Finančne skrbi v odrasli dobi

Včasih vas seveda skrbi, povezane s financami, lahko doletijo v odrasli dobi, ne v otroštvu. Posebej škodljiv primer je neprijetno “finančno” presenečenje zakonca. Če na primer izveste, da ima vaš partner afero, je to lahko travmatično. Toda ta travma je še hujša, če je vaš partner za drugo osebo zapravil veliko denarja.

“To je lahko tako travmatično, da zasenči prevaro. To je dvojni udarec. Zelo problematično postane, ker vi tega niste opazili,” je dejala Debra Kaplan, terapevtka in avtorica knjige “Battle of the Titans: Mastering the Forces of Sex, Money, and Power in Relationships” (Bitka titanov: obvladovanje sil seksa, denarja in moči v razmerjih).

Tako se lahko nekateri ljudje odzovejo tako, da svojega denarja nočejo zapraviti. “Sebi rečejo: Kako naj komurkoli zaupam? Ne morem zaupati niti sebi, ker sem verjel tej osebi. Ne vem, kaj je resnično. Tako na koncu nočejo tvegati izgube denarja, ker si premalo zaupajo,” je dejala Kaplan.

Iskanje bolj zdravih načinov

Če mislite, da imate slabe finančne navade, ki jih poganjajo travmatične izkušnje, obstajajo načini, kako si lahko pomagate in vzpostavite bolj zdrav odnos do denarja. Finančna terapija je področje, ki je vse bolj v razcvetu in ki običajno združuje psihološko strokovno znanje terapevta s spretnostmi finančnega načrtovalca (CFP). Pomagata vam lahko pri upravljanju denarja in spremembi finančnih navad.

Včasih lahko dobite oboje v isti osebi. V nasprotnem boste morda želeli najprej obiskati terapevta, priporoča Alex Melkumian, zakonski in družinski terapevt ter ustanovitelj Centra za finančno psihologijo v Los Angelesu. “Najprej se pogovorite s terapevtom, da ugotovite, zakaj se tako vedete. Ko obdelate te izkušnje, se lahko srečate s CFP in se ukvarjate s številkami,” je dejal Melkumian.

“V vsakem primeru vedno preverite kvalifikacije in izkušnje strokovnjaka, preden začnete terapije,” je še dodal.

Avtorica: Jeanne Sahadi/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!