“Zgodovinski korak” Turčije: pridružila se je tožbi proti Izraelu o genocidu

Svet 07. Avg 202419:28 3 komentarji
Izraelske patrulje na Zahodnem bregu
Izraelske patrulje na Zahodnem bregu (Foto: REUTERS/Mohamad Torokman)

Turčija se je danes pridružila tožbi proti Izraelu, ki jo je zaradi obtožb o genocidu v Gazi na Meddržavnem sodišču (ICJ) vložila Južna Afrika. Predsednik turškega parlamenta Numan Kurtulmus je to označil za zgodovinski korak. Dejal je, da si bo Turčija prizadevala, da bo Izrael za zločine odgovarjal.

Vlogo z “izjavo o intervenciji” je pri ICJ v Haagu danes vložila turška parlamentarna delegacija, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik turškega parlamenta Numan Kurtulmus. Turčija je ta korak sicer napovedala že maja. Kurtulmus je pridružitev Ankare označil za “zgodovinski korak za palestinsko stvar”. Turčija si bo še naprej prizadevala zagotoviti, da bo Izrael preganjan za zločin genocida na mednarodnih sodiščih in najstrožje kaznovan za zločine, ki so jih zagrešili izraelski premier Benjamin Netanjahu in “njegova tolpa”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Öncü Keceli pa je v objavi na omrežju X zapisal, da je “primer, ki je bil predložen ICJ, izjemno pomemben za zagotovitev, da zločini, ki jih je zagrešil Izrael, ne bodo ostali nekaznovani”.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki ima dobre odnose s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, je že večkrat kritiziral izraelsko vojaško operacijo na območju Gaze, ki jo je Izrael sprožil po napadih Hamasa oktobra lani. Erdogan obtožuje Izrael genocida nad Palestinci.

Hamas pozdravil odločitev Turčije

Hamas je v izjavi na svojem kanalu Telegram pozdravil odločitev Turčije. “Pozivamo vse države na svetu, zlasti arabske in islamske države, naj nemudoma ukrepajo in se pridružijo tožbi,” so zapisali po poročanju dpa. Tožbo na ICJ je Južna Afrika vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu odredil sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Prav tako je odredil spoštovanje 2. člena konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine in ustvarjanje razmer, katerih namen je povzročiti popolno ali delno uničenje skupine.

Čeprav so sodbe ICJ pravno zavezujoče, sodišče nima konkretnih sredstev za njihovo izvršitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje