Zgornji dom parlamenta BiH sprejel HDZ-jev predlog volilnega zakona

Svet 15. Jun 202214:10 0 komentarjev
BiH
PROFIMEDIA

Zgornji dom parlamenta Bosne in Hercegovine je sprejel HDZ-jev predlog volilnega zakona. Zdaj ga mora potrditi še spodnji dom parlamenta, možnosti za to pa so zelo majhne.

Potem ko je ustavno sodišče v Bosni in Hercegovini konec maja odločilo, da predlog volilnega zakona, ki ga je aprila vložil HDZ BiH, ne škodi vitalnim interesom Bošnjakov, je o njem danes glasoval in ga sprejel zgornji dom parlamenta, dom narodov, poroča sarajevski časnik Dnevni avaz. Zdaj ga mora potrdili še spodnji dom parlamenta.

Za zakon je glasovalo sedem predstavnikov v domu narodov, proti njemu pa jih je bilo šest. Podprli so ga predstavniki Hrvatov in Srbov, proti pa so bili predstavniki Bošnjakov.

Predsednik največje bošnjaške stranke SDA Bakir Izetbegović je dejal, da je ta zakon v nasprotju z dogovorom iz Bruslja, ki ga je v ponedeljek podpisala večina političnih voditeljev BiH. Sporazum po njegovih besedah določa, da se bodo o takšnih rešitvah dogovarjali skupaj, in to v roku šestih mesecev po volitvah. Predsednik HDZ BiH Dragan Čović pa mu je odgovoril, da v Bruslju niso sprejeli nobenega zaključka ali soglasja in da v sporazumu piše, da se bodo o spremembah zakona dogovorili takoj ali najkasneje v šestih mesecih.

Čović se srečanja v Bruslju ni udeležil, kot razlog za svoj bojkot pa je navedel hrvaškega člana predsedstva BiH Željka Komšića, ki mu sam pravi “drugi bošnjaški član predsedstva”.

Možnosti, da bi zakon potrdil tudi spodnji dom parlamenta, predstavniški dom, so sicer zelo majhne. HDZ potrebuje najmanj 22 glasov, med katerimi mora biti najmanj deset glasov iz Federacije BiH in najmanj pet glasov iz Republike srbske. Predstavniki bošnjaških in državljanskih strank so že napovedali, da za zakon ne bodo glasovali.

HDZ-jev predlog sprememb volilnega zakona predvideva nov način izbire članov predsedstva BiH z območja Federacije BiH in zastopnika v domu narodov državnega parlamenta, ne pa tudi na izpolnjevanje odločb Evropskega sodišča za človekove pravice. Po predlogu HDZ BiH bi hrvaški član predsedstva postal tisti kandidat, ki bi dobil največ glasov v županijah s hrvaško večino. Po enakem modelu bi volili tudi zastopnike v domu narodov.

Splošne volitve v BiH bodo 2. oktobra, potekale pa bodo po starem volilnem zakonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!