ZN prejeli navedbe o nasilju hrvaških policistov nad prebežniki

Svet 20. Jul 202112:40 0 komentarjev
Hrvaške zastavice
Srdjan Živulović/BOBO

Združeni narodi so prejeli veliko verodostojnih navedb o nasilnem ravnanju nekaterih hrvaških obmejnih policistov z begunci in migranti na hrvaški meji, je za hrvaške medije povedala uradnica ZN Gillian Triggs. Hrvaško vlado je pozvala, naj okrepi azilni sistem, da bi lahko ocenila, kateri ljudje potrebujejo mednarodno zaščito.

“Prejeli smo veliko, veliko zelo verodostojnih opozoril o nasilnem ravnanju nekaterih obmejnih policistov z ilegalnimi migranti,” je povedala vodja mednarodne zaščite pri visokem komisariatu ZN za begunce Gillian Triggs v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Poudarila je, da je človekove pravice treba spoštovati in se ljudi ne sme nadlegovati, ne glede na to, ali gre za begunce ali ne.

Avstralska diplomatka je tudi dejala, da je beguncem, ki jih dobijo med nezakonitim prehodom državne meje treba zagotoviti postopek za pridobitev azila, če to želijo. Navaja, da imajo hrvaške oblasti pravico vračati migrante, ne pa tudi begunce. “Okrepite azilni sistem na meji, da bi lahko ocenili, kdo je begunec, kdo pa ne”, je sporočila hrvaški vladi, potem ko je obiskala Bosno in Hercegovino ter Hrvaško.

Triggs je pozdravila ustanovitev neodvisnega nacionalnega mehanizma za nadzor stanja meji, ki bo preverjal vse navedbe o domnevnih nepravilnostih. Povedala, da je Hrvaška prva članica EU, ki je ustanovila tovrstni mehanizem, ki bo kmalu tudi operativen.

Hrvaška policija je bila v preteklih letih deležna številnih obtožb uglednih medijev in mednarodnih humanitarnih organizacij, da izvaja nasilje nad prebežniki, ki je vključevalo nezakonito zavračanje migrantov, odvzem denarja, mobilnih telefonov, oblek in obutve, kot tudi pretepanje ljudi.

Iz službe odpustili nekatere policiste

Hrvaška policija je vse obtožbe uradno zavračala, čeprav je hrvaški notranji minister Davor Božinović pred kratkim novinarjem potrdil, da so iz službe odpustili nekatere policiste, za katere je preiskava potrdila, da je bilo njihovo ravnanje z migranti protizakonito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!