ZN: Sodišče v Haagu naj poda mnenje glede izraelske okupacije

Svet 01. Jan 202311:55 3 komentarji
sodišče v haagu
Foto: PROFIMEDIA

Generalna skupščina ZN je v petek pozvala Meddržavno sodišče v Haagu, naj poda mnenje glede pravnih posledic izraelske zasedbe palestinskih ozemelj, ki traja od leta 1967. V Izraelu so odločitev ostro kritizirali. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sprejeto resolucijo označil za še eno v vrsti odločitev, ki za Izrael niso zavezujoče.

Generalna skupščina ZN je glasovala za to, da Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) preveri vprašanje izraelske okupacije palestinskih ozemelj od leta 1967, ko je Izrael med drugim zasedel Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem.

Resolucijo je podprlo 87 držav, ob Kitajski in Rusiji tudi arabske države. Zanjo je glede na objavljene rezultate glasovala tudi Slovenija. Proti je glasovalo 26 držav, med njimi Izrael, ZDA, Velika Britanija in Nemčija, 53 držav, med njimi Francija, se je glasovanja vzdržalo.

Resolucija sodišče v Haagu poziva, naj preveri “pravne posledice, ki izhajajo iz nenehne izraelske kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe”, kot tudi njegovih ukrepov, “ki so namenjeni spreminjanju demografske sestave, značaja in statusa” svetega mesta Jeruzalem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je dejal, da je glasovanje poslalo signal novi vladi premierja Benjamina Netanjahuja glede njenih prizadevanj za “pospešitev kolonialne in rasistične politike” ter pozdravil države, ki jih “grožnje in pritiski niso odvrnili”.

Generalna skupščina je odločitev sprejela dan po tem, ko je oblast v Izraelu prevzela najbolj desna vlada doslej. Novi premier Netanjahu, ki je v četrtek znova prisegel na ta položaj, je odločitev tega organa Združenih narodov v soboto ostro kritiziral.

“Tako kot na stotine drugih čudaških resolucij Generalne skupščine ZN proti Izraelu, tudi tokratna resolucija ne bo zavezujoča za izraelsko vlado. Judje ne okupirajo svoje zemlje niti svoje večne prestolnice, Jeruzalema,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Netanjahu.

Novi izraelski zunanji minister Eli Cohen pa jo je označil za “protiizraelsko odločitev, ki podpira teroristične organizacije in antisemitsko gibanje”.

Palestinski premier Mohamed Štaje je odločitev medtem označil za “novo zmago palestinskega ljudstva in njegovega pravičnega cilj na poti do svobode in nacionalne neodvisnosti”.

Izraelska politika naseljevanja palestinskih ozemelj je že vrsto let zelo sporna. Varnostni svet ZN je konec leta 2016 Izrael pozval, naj povsem ustavi naseljevanje zasedenih palestinskih ozemelj, vključno s priključenim Vzhodnim Jeruzalemom, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje