Znani ameriški voditeljici diagnosticirali demenco in afazijo

Magazin 23. Feb 202407:42 0 komentarjev
Wendy Williams
Wendy Williams (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji voditeljici priljubljenih ameriških oddaj Wendy Williams so lani diagnosticirali primarno progresivno afazijo in demenco, je sporočila njena ekipa, zaradi česar se zdravi v negovalni ustanovi. O zdravju Williams se je že dalj časa ugibalo.

Da ima legenda ameriških pogovornih oddaj, 59-letna Wendy Williams, zdravstvene težave, se je vedelo vse od leta 2022, ko je zaradi njih prekinila bogato kariero pogovornih televizijskih oddaj. Nikoli pa ni bilo jasno, kakšne so.

V javnosti so se zato pojavila različna ugibanja, ravno ta pa so privedla do odločitve negovalne ekipe, da razkrije njeno diagnozo. Sporočili so, da je zvezdnica zbolela za primarno progresivno afazijo in frontotemporalno demenco.

Njena zdravstvena ekipa in svojci so zdravstvene težave razkrili dan po tem, ko se je na naslovnici revije People pojavila zgodba, da se Williams zdravi v negovalni ustanovi na neznani lokaciji. V sporočilu za javnost so spomnili, da je bila nekdanja voditeljica glede zdravstvenih težav, bori se namreč tudi z Gravesovo boleznijo in limfedemom, z javnostjo in oboževalci vedno odprta in dodali, da so se v zadnjih letih kljub temu večkrat pojavila ugibanja glede njenega zdravja, saj je začela izgubljati besede, se obnašati nenavadno in je imela težave z razumevanjem financ, povzema BBC.

Zapisali so tudi, da so ji diagnozo demence in afazije postavili po vrsti opravljenih medicinskih testov in da ji obe bolezni predstavljata veliko oviro, a da je še vedno sposobna narediti veliko stvari. “”Najpomembnejše je, da ohranja svoj značilni smisel za humor in da je deležna oskrbe, ki jo potrebuje, da je zaščitena in da so njene potrebe zadovoljene,” so tudi zapisali.

Kaj sta afazija in frontotemporalna demenca?

Afazija je sindrom živčnega sistema, ki prizadene sposobnost sporazumevanja. Bolniki pogosto težko izražajo misli in celo izgubijo sposobnost govorjenja ali pisanja.

Za obliko demence, za katero je zbolela Williams, pa so značilne poškodbe na levem delu možganov, ki vpliva na jezikovne in komunikacijske sposobnosti. Simptomi se počasi slabšajo, zdravila zanjo pa ni. Ta redka oblika bolezni običajno prizadene osebe med 45. in 64. letom starosti. Iste diagnoze so v zadnjih dveh letih zdravniki postavili tudi slavnemu hollywoodskemu igralcu Bruce Willsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!