Mati Alekseja Navalnega videla sinovo truplo, oblasti jo silijo v skrivni pokop

Svet 22. Feb 202417:49 > 17:57 11 komentarjev
Navalni
Aleksej Navalni. (Foto: PROFIMEDIA)

Mati ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je v sumljivih okoliščinah umrl prejšnji petek, trdi, da so ji ruske oblasti omogočile ogled sinovega trupla, poroča BBC. Ob tem naj bi po njenih navedbah pritiskali nanjo, naj dovoli skrivni pokop, podpisala pa naj bi tudi mrliški list, ki trdi, da je Navalni umrl zaradi naravnega vzroka smrti.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je umrl prejšnji petek v zaporu na severu Rusije, kjer je prestajal zaporno kazen.

Vse od tedaj je njegova družina na čelu z ženo Julijo Navalno in Aleksejevo materjo skušala priti do njegovega trupla, a so trdili, da jim ruske oblasti ne dovolijo njegovega ogleda. Menili so, da bodo truplo zadrževali vsaj dva tedna, s čimer bi želeli prikriti pravi vzrok smrti.

Zaenkrat ta namreč še ni jasen. Po neuradnih navedbah Kremlja naj bi bil za smrt kriv srčni zastoj. Družina in ekipa Navalnega ni izključevala niti zastrupitve z živčnim strupom novičok, s katerim so ga ruske oblasti že zastrupile pred leti. V medijih so zaokrožile tudi nekatere teorije, da naj bi Navalnega v zaporu usmrtili s posebno metodo, ki so jo včasih učili člane nekdanje ruske tajne obveščevalne službe KGB.

Kljub vsemu temu pa je mama Alekseja Navalnega danes na družbenih omrežjih sporočila, da so ji ruske oblasti v sredo dovolile pogledati posmrtne ostanke pokojnega sina. Ob tem naj bi po njenih navedbah pritiskali nanjo, naj dovoli, da sina pokopljejo na skrivaj. Potrdila pa je tudi, da je podpisala mrliški list, v katerem pa naj bi po mnenju zaveznikov Navalnega pisalo, da je umrl zaradi naravnega vzroka smrti.

Ljudmila Navalna trdi, da ji oblasti sicer po zakonu morajo izročiti truplo, a da jo izsiljujejo, ker tega ne želijo storiti. “Gledajo mi v oči in pravijo, da bodo s sinovim truplom nekaj naredili, če se ne bom strinjala s tajnim pogrebom. Preiskovalec mi je odkrito rekel: ‘Čas ni na vaši strani, truplo se razkraja’,” je dejala po poročanju BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje